Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Competitie heren: Gaan voor promotie!

Geplaatst op maandag 2 juli 2018 om 14:03 uur

Eind vorig jaar werden door diverse trainers en atleten de koppen bij elkaar gestoken. De heren senioren competitieploeg was al jaren aan het kwakkelen met als dieptepunt 2017 toen er niet eens een ploeg was ingeschreven vanwege onvoldoende animo. Dat moest dit jaar anders. Met weemoed werd teruggedacht aan 2002 toen de senioren ploeg maar liefst in 2 landelijke finales in één jaar uitkwam. Eerst de finale in de 4e divisie in Steenwijk en iets later de finale in de overgangscompetitie (atleten onder 23 jaar). Ook in de latere jaren rond 2008 was Atledo steevast met 2! overvolle heren competitieploegen aanwezig op competitiewedstrijden. Gezamenlijk streden A/B-junioren, senioren en masters zij aan zij om de punten, waar naast sportieve prestaties zeker ook het plezier voorop stond. Daarom moest 2018 HET jaar worden voor de heren senioren. Trainers en atleten gingen maar voor één doel, het halen van de promotiewedstrijd.

Er stonden drie voorrondes in de planning op 22/4 in Zevenbergen, 27/05 in Zundert en 01/07 in Barendrecht. Atledo bracht in deze wedstrijden maar liefst 15 verschillende atleten in de strijd, ieder met zijn eigen kwaliteiten. Voor de langere loop-onderdelen hadden we Jaïr van Winkel en Wouter Stokkermans. Zij draafden in galop hun rondjes over het tartan. De weersomstandigheden hielpen daar niet echt mee, bij de twee competitiewedstrijden waar de 5000 meter (12,5 rondes !) werd verlopen steeg het kwik tot bij 30 graden. Respect voor de mannen.

Voor de 400 meter en 800 meter waren Brik van Disseldorp, Jelle de Roon en Benno Snepvangers de Atledo toppers. Bij deze onderdelen gaat de verzuring naarmate de finish dichterbij komt een steeds grotere rol spelen. Blijkbaar heeft die verzuring geen vat op onze lopers, want hun eindsprints zagen er vaak fenomenaal uit. Blikvanger was de 1.57.12 min van Benno op de 800 meter in Zevenbergen, een uitstekende prestatie, de snelste Atledoër in bijna 30 jaar. Benno was verder multi-inzetbaar want ook op de 200 meter en de 100 meter pakte hij waardevolle punten.

Op de horde-onderdelen had Atledo meerkampers Bram Denissen, Glenn Pols en Ralph Jacobs meegenomen. De 110 meter horden zijn 10 hordes van 106,7 cm hoog achter elkaar opgesteld. Ga er maar eens aan staan. Bram en Glenn trotseerden deze barrières als echte gladiatoren. Bram in Barendrecht zelfs met een tegenwind van 6.1 m/s, dat is een wind die tegen je blaast van 22 kilometer per uur. Ralph mocht de 400 meter horden afleggen, een onderdeel waar niet veel atleten voor in de rij staan. Ondanks een haperende knie vocht hij zich als een leeuw naar de finish.

Lekan Dalenberg was de springveer van Atledo. Terugkomend van een hamstringblessure sprong hij in zijn eerste hinkstapsprong wedstrijd van het jaar gelijk het clubrecord bij de senioren aan diggelen met 14.30 mtr. Bij het andere horizontale springonderdeel, het verspringen, won hij twee keer de wedstrijd met solide sprongen. Bram was back-up en deed dit ook niet onaardig met sprongen rond de 6 meter. Ralph is al jaren de hoogspringer van Atledo en had een constant niveau in de competitie. In alle drie de wedstrijden kwam hij over een hoogte van 1.75m, het wachten is nog op de uitschieter naar boven.

De sterke mannen, de werpers, waren Glenn en Mark Schellekens. Zij namen het kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen voor hun rekening. Met name bij de laatste twee onderdelen waren zij zeer aan elkaar gewaagd. Beide keren zat er minder dan 1 meter tussen de beste prestaties van de heren. Heel fijn om te zien dat deze atleten zich aan elkaar kunnen optrekken.

Verder hadden we nog een keur van atleten die zich hebben bewezen op allerlei verschillende onderdelen. Tim Schellekens deed de lastige onderdelen polsstokhoogspringen en kogelslingeren. Op dat laatste onderdeel bewees good old René Peeters dat hij de jeugd nog prima bij kan benen en kaapte net voor Tim de punten weg. Luciën Kuijpers kun je neerzetten op elk sprint onderdeel en hij rent de longen uit zijn lijf. Ook voor de functie als jurylid draait hij zijn hand niet om. Op de laatste wedstrijddag vlogen we nog reserves Martijn Flipsen en Scott Pols in. Martijn verbaasde met name zichzelf bij het kogelstoten. Net enkele centimeters tekort voor een PR maar wel net enkele centimeters verder dan Glenn en de broodnodige punten voor Atledo. Scott geeft training, maar traint zelf niet veel meer de laatste tijd. Als back-up sprinter rende hij naar eigen zeggen zijn benen voorbij, maar als team zijn we blij met hem.

Dat al deze individuen een team konden vormen bleek met name op het allerlaatste onderdeel in de allerlaatste voorronde in Barendrecht. De 4 x 400 meter estafette bleek het koningsnummer van deze competitie te zijn. Met achtereenvolgens Jelle, Ralph, Brik en Benno had Atledo een ijzersterk vierspan. De overige teamleden (zowel heren als dames) stonden verspreid over de gehele ronde klaar om het team aan te moedigen. Het clubrecord was het enige doel van die dag. Met vereende krachten en een superspannende strijd met de andere verenigingen in de serie verpulverde zij het uit 1986 stammende clubrecord met meer dan 5 seconden. De eindtijd van 3.29.36 min was ook nog eens goed voor een berg punten.

En toen kwam het nerveuze wachten op de eindstand. Na de eerste twee voorrondes was al duidelijk dat de heren senioren op het randje stonden voor deelname aan de promotiewedstrijd naar de 2e divisie. Een plek bij de beste 7 teams landelijk (van de 78 teams) moest behaald worden. Na veelvuldig de telefoonschermen opnieuw laden kwam aan het begin van de avond het verlossende antwoord. Atledo had over 3 wedstrijden 21.106 punten gescoord en stond precies op de benodigde plek 7. Doelstelling van het begin van het jaar is bereikt. De atleten mogen trots zijn op hun puike prestaties. Samen met 11 andere teams, 5 teams uit de 2e divisie die juist strijden tegen degradatie en de overige 6 teams naast Atledo die willen promoveren, wordt op zondag 9 september gestreden om de felbegeerde plaatsen voor de 2e divisie. Heren alvast veel succes!