Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Koning van Spanje trial, veldtocht van 29 en 16 km

Geplaatst op zondag 6 mei 2018 om 11:42 uur

Deze Trail dankt zijn naam aan de start & finish locatie in Gulpen: de Koning van Spanje beklimming. Een heuvel die door de Koning van Spanje tijdens de veldtochten door den Nederlanden gedurende de 80-jarige oorlog werd bezet. Deze beklimming vormt in mei voor de verschillende afstanden onderdeel van ieder zijn eigen veldtocht.

De zon schijnt al vol aan de hemel als op 5 mei mijn mede  9 Atledoërs en ik ons verzamelen aan de start van alweer een trail door, maar vooral over, de Limburgse heuvels. Vijf weken geleden liepen we met dezelfde ploeg de Caubergtrail. Nu dus de Salomon Koning van Spanje Trail. Drie Atledoërs lopen de 29 km en zeven mensen de 16 kilometer.

De naam van deze trail heeft iets beangstigends en dat merk ik ook bij mijn Atledo maatjes. Nog gauw even naar het toilet maar ik ben niet de enige. Voor de vijf dixies staan ruim 100 mensen te wachten. Dus toch maar niet maar weet dat ik hier last van ga krijgen.

Het startschot klinkt en vanaf dit moment beginnen we gelijk te klimmen. Een doedelzakspeler blaast ons weg en zijn klanken klinken nog na als we het eerste weiland oplopen. De kudde koeien die hier staat schrikt van ons en slaan op hol waar wij weer van schrikken. Dus even rustig aan.

Langzaam kom ik in mijn ritme. Samen met mijn maatje Matthieu beklimmen we de 1e kilometers. Meestal door weilanden die met verschillende klappoortjes met elkaar verbonden zijn. Ondanks dat het niet altijd heel erg stijl is merk ik wel dat ik voortdurend klim maar ik kan blijven lopen. Echter vlak de verzorgingspost is er een lange klim met een behoorlijk stijgingspercentage. Mijn benen lopen vol en ik moet helaas besluiten te gaan wandelen. Op dit moment hoor ik een boegeroep. Dit stimuleert niet echt denk ik maar als ik de bocht door ben zie ik dat het Berta 5 en Geerta 3 zijn.

Het wordt steeds warmer, ik zweet en mijn hartslag gaat omhoog maar de verwachte buikkrampen blijven uit. Na weer een paar venijnige klimmen loop ik voldaan over de hoogste heuvel. Mijn horloge geeft aan dat ik hier op 209 meter zit. Ik kijk om me heen en zie een heel lint van traillopers die allemaal bezig zijn met hun eigen veldtocht. Even waan ik mij de Koning van Spanje, zittend op mijn paard observeer ik de troepen.

Hoogtemeters tijdens Koning van Spanje trail

Met een lach op mijn gezicht loop ik verder. Kilometer 13, nog ongeveer 3 kilometer. Eindelijk een wat langere tijd dalen. Met nog 1,5 kilometer te lopen kijk ik tegen de laatste klim op. Boven aan de heuvel is een camping en vanaf daar is het nog 500 meter dalen. De beklimming valt mij zwaar en mijn benen zijn volledig verzuurd. In het weiland rechts likt een koe zijn pasgeboren kalf schoon. Dit aandoenlijke moment helpt mij en zorgt ervoor dat ik mijn laatste restje energie bij elkaar raap.

De doedelzakspeler blaast ons nu binnen. Met mijn handen omhoog loop ik over de finish. Mijn maatje Matthieu geef ik een high five. Dit was een zware en ik ben moe. Maar weer wel heel erg leuk om samen met Atledo maatjes deze veldtocht te mogen doen.

We drinken en praten nog wat na. Iedereen heeft zijn verhaal. Iedereen zijn eigen veldtocht. Op naar de volgende trail.

Ben Barendse