Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Le Tour d’Atledo

Geplaatst op zaterdag 16 september 2017 om 17:48 uur

Onderdeel van de festiviteiten ter gelegenheid van het 35-jarige jubileum van Atledo op 2 september vormde “Le Tour d'Atledo", een ongeveer 25 kilomerterlange fietstocht door een overwegend bosrijke omgeving. Tevens werd er van de deelnemers het nodige denkvermogen verwacht bij het beantwoorden van de tricky vragen.

De start van dit gebeuren was om 13.30 uur, doch vanwege een immense hoosbui werd dat tijdstip moeiteloos aangepast. Naar mijn bescheiden mening wilde onze voorzitter zelf nat worden tot iedere prijs vermijden en vormde dat meer prioriteit dan ook maar enig mededogen richting de deelnemers. Dit ondanks het feit dat de gemiddelde leeftijd van de fietsers ver boven de leeftijd van onze vereniging lag. Dat met dit laatste al rekening werd gehouden bleek uit de routebeschrijving, waarin bij vrijwel iedere oversteek het dringende advies werd gegeven om dit toch vooral voorzichtig te doen!

Via de Sportlaan, Rijensestraatweg, Planetenstraat, Rijnstraat en Westerlaan werden we de Duiventoren in gedirigeerd. Na het oversteken van de Vijf Eikenweg en richting A27 fietsend gaf de vraag: “Langs hoeveel golfbanen fiets je?” de nodige discussie in ons peloton.

Het door ons bereden fietspad doorsneed namelijk het terrein van de Oosterhoutse Golf Club, zodat je aan weerszijden ’n golfbaan had, ergo je fietst dus langs twee golfbanen. Toen wisten we nog niet dat onze antwoorden voor het organiserend comité toch niet terzake zouden doen, anders hadden we onze energie meer aan het werkelijk moordende tempo van onze groep kunnen wijden.

Na het oversteken van het viaduct over de A27 werd de route vervolgd via de Kalbergseweg, Tilburgse Baan (hier ontvingen we de laatste drie druppels van deze dag), oversteek Bredaseweg (voorzichtig!), Vraggelsebaan en Oude Bredasebaan en fietsten we door het landschapspark “De Open Linie” onder de rook van camping “De Katjeskelder”.

Bij het doorkruisen van de Vrachelse Heide, was de vraag: “Hoe laat begint de vakantiedienst van de Protestante en RK kerk op Eerste Pinksterdag?”, aanvankelijk niet besteed aan onze groep (“Zestig Plus”). Het organiserend comité was er natuurlijk gemakshalve vanuit gegaan dat deze leeftijdscategorie nog wekelijks hun zondagsplicht vervult en zelfs in een bosgebied een christelijk gebouw verwacht. Dus, omdraaien en zoeken was het credo, niet wetende dat het antwoord ook op deze vraag, met de mantel der liefde bedekt zou worden.

Bij het verlaten van de Vrachelse Heide kon er tegenover de ingang van paviljoen “Het Houtse Meer” een (volgens de routebeschrijving) welverdiende pauze worden ingelast. Het welverdiende klopte, de pauze echter niet. Er moest, weliswaar onder het genot van een appeltje en drankje, onder hoogspanning een vragenlijst worden ingevuld met de meest ingenieuze vragen. Je kent ongetwijfeld het spreekwoord: “Een gek kan meer vragen, dan tien wijzen kunnen beantwoorden”. Als er een spreekwoord ooit echt toepasselijk is geweest, dan was het nu.

Je snapt dat team “Zestig Plus” niet echt uitgerust en ontspannen zijn fietstocht kon vervolgen, hoewel dat toch echt zo stond omschreven in de routebeschrijving (“Uitgerust? Dan gaan we weer verder fietsen!”). Via de Bergsebaan, het fietspad langs het Markkanaal en diverse knooppunten, kwamen we langs onze zustervereniging Scorpio en middels het Wilhelminakanaal Zuid en de Denariusstraat, weer in onze vertrouwde Duiventoren. Met de haven in zicht moest er toch nog ’n tweetal vragen worden beantwoord, wat de 60-plussers nog net lukte.

Al met al petje af voor de organisatie, goed fietsweer, leuke en verkeersluwe route, slimme vragen en een perfect maaltijd als afsluiting.

Enige dissonant in het geheel vormde voor ons team de mededeling later op de avond, dat alle fietsteams ex aequo als eerste waren geëindigd, terwijl wij toch echt als enige team alle vragen goed hadden beantwoord!

Met dank aan Ben van Zon voor de verslaglegging.