Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Nederlands record Zweedse estafette 60ers Atledo

Geplaatst op maandag 26 juni 2017 om 23:41 uur

Hens Koreman, Frits van der Velden, Bernard Oerlemans en Jan-Willem van Heteren hebben zondag 25 juni in Zevenbergen gedaan wat tot dusver bij Atledo alleen Riet Jonkers-Slegers was gelukt: zij liepen als estafetteploeg een Nederlands record op de Zweedse estafette (400, 300, 200 en 100 meter) voor clubteams bij de masters.

De vier zijn samen met Gerard van Broekhoven en Sandra Habets in voorbereiding op de EK Masters in Aarhus (waar ook Riet aan meedoet) en een van hun doelen op weg daar naartoe was het in hun ogen niet zo scherp staande Nederlands record op de Zweedse estafette bij de M60 aanvallen. Dat record stond sinds 25 september 2011 met 3.02,96 op naam van AV’23. Dat de mannen in vorm waren, bleek de afgelopen weken al bij het NK masters met gouden, zilveren en bronzen medailles en bij diverse avondwedstrijden waar PR’s en clubrecords sneuvelden.

De tweede wedstrijd van de masterscompetitie in Zevenbergen moest het moment worden waarop een nieuw hoogtepunt in hun mastercarrière zou worden gevierd. Deze aparte estafette staat voornamelijk op het programma bij de weinige competitiewedstrijden en meestal wordt dan voor het snelste team gekozen, waarin dan jongere masters staan, maar nu was het de beurt aan de mannen die in hun tweede atletiekjeugd verkeren.

Afspraak was om geen risico te nemen bij de wissels, omdat de ploeg bij normaal presteren voldoende marge zou hebben. Daarbij werd de concurrentie wat tactische ruimte gegund, zodat men niet in het wisselgedrang zou komen. Startloper en diesel Hens Koreman trapte af op de 400 meter. Na een degelijk gelopen volle ronde in 1’11” gaf hij het stokje door aan alleskunner Frits van der Velden, die 300 meter in 50 seconden aflegde en die net als Hens tegen de wind moest opboksen. Good-old Bernard Oerlemans nam het stokje over om het na 32 seconden 200 meter verder te overhandigen aan Jan-Willem van Heteren die over de 100 meter met tegenwind 16 seconden deed. Met een eindtijd van 2.49,26 minuten verpulverden onze Atledomannen het Nederlands record. Daarbij deden ze het motto van de aanstaande EK masters eer aan: “You are never too old.” Toekomstige prestaties zullen aan deze nieuwe maatstaf worden getoetst. De Atletiekunie controleert nu nog de leeftijd en het Nederlanderschap van onze helden aan de hand van hun paspoorten en daarna kan het Nederlands record officieel worden erkend.

Hens, Frits, Jan-Willem en Bernard: van harte gefeliciteerd met deze prachtige prestatie waarmee jullie een plaatsje hebben verdiend in de eregalerij van Atledo. En dat in het jaar waarin Atledo zelf de masterleeftijd van 35 jaar bereikt. Succes met de laatste voorbereidingen op Aarhus.

De uitslagen van de competitiewedstrijd staan hier.