Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

5 Atledomasters keren terug met medailles van NK

Geplaatst op maandag 19 juni 2017 om 10:08 uur

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni organiseerde AV Gouda het NK Mastersatletiek. Atledo werd vertegenwoordigd door vijf atleten. Zij zorgden voor een voor Atledo unieke situatie door alle vijf met medailles huiswaarts te keren. Zoveel Atledo-ers wonnen nog nooit een medaille op een NK. Wij feliciteren Gerard van Broekhoven, Riet Jonkers-Slegers, Sandra Habets, Rian Peeters en Frits van der Velden dan ook van harte.

Zilver voor de animator van de masters

Op vrijdag mocht ploegleider en animator Frits van der Velden als eerste aan de bak bij de M60. De verspringbak wel te verstaan, want Frits had zich ingeschreven voor het hinkstapspringen. Daarna stond voor hem speerwerpen op het programma. Frits maakte zijn debuut op het NK outdoor. Op het NK masters gelden bijzondere regels wat betreft de toekenning van medailles. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet men de medaillelimiet halen: een minimale afstand, hoogte of tijd om een medaille te krijgen. Alleen eerste, tweede of derde worden volstaat dus niet. Dat maakte het al extra spannend, want beide limieten lagen boven de PR’s van Frits. En hoewel de masters zeer fanatiek zijn, gaat het er bij de kampioenschappen voor masters meestal toch vriendschappelijk aan toe. Dankzij tips van oude rot Onno Walewijn was het raak bij de tweede sprong. Een nieuw clubrecord, maar belangrijker nog, voldaan aan de medaillelimiet en goed voor zilver! Bij het speerwerpen werd Frits weliswaar derde, maar met een afstand van 33,07 meter bleef hij onder zijn eigen PR en voldeed hij dus niet aan de medaillelimiet. Wel bloemen, geen brons.

Vernieuwde Gerard van Broekhoven springt naar goud

Op zaterdag was het de beurt aan de andere vier Atledo-ers en het was meteen goed raak. Gerard van Broekhoven sprong met een afstand van 4,55 meter naar goud. Na twee keer springen stond hij tweede op maar een centimeter van Kees Meijer, maar met zijn derde sprong legde hij de lat zo hoog (ja dat kan ook bij het verspringen), dat niemand daar nog aan kwam. Daarmee verbeterde hij ook het clubrecord M60. Later op de middag moest Gerard de series van de 100 meter lopen. Door een late afzegging van een tegenstander stond al voor de start vast dat iedereen geplaatst zou zijn voor de finale. Sluw als hij is, rende Gerard rustig naar de finish. Zijn trage tijd zorgde bij zijn atletiekmaten die bij Positif Dwars Door Dongen via atletiek.nu de wedstrijd live volgden wel voor verwarring, maar een WhatsApp-bericht zorgde voor geruststelling. In de finale snelde hij vervolgens in een nieuw clubrecord van 14,08 seconden naar brons. De trainingen in voorbereiding op Aarhus en het verlies van zo’n twintig kilo als gevolg daarvan hebben Gerard bepaald geen windeieren gelegd.

Familieaangelegenheid

Rian Peeters was ondertussen in de discuskooi aan de slag gegaan. Op het onderdeel waar ze in het verleden al medailles behaalde, kwam ze ook nu weer goed voor de dag. Drie van haar worpen kwamen verder dan het clubrecord V50 dat ze recent had gevestigd. De laatste, 30,59 meter was de verste en goed voor zilver. Een knappe prestatie van Rian.

Haar moeder Riet Jonkers-Slegers voegde weer vijf gouden medailles aan haar indrukwekkende voorraad toe. Op zaterdag slechtte zij de medaillelimieten op de 80 meter horden en bij het kogelstoten en hoogspringen. Op zondag voegde de 73-jarige Riet daar nog verspringen en de 200 meter aan toe. Alle vijf maken ze deel uit van de zevenkamp waarvoor zij zich in Aarhus heeft ingeschreven. Een mooie voorbereiding daarop dus.

Sandra Habets oogst drie medailles

© Carola Stranders

Na jaren afwezigheid op NK’s was Sandra Habets weer terug. En hoe! Sandra moest op zaterdag de 100 meter sprinten en op zondag verspringen en 200 meter sprinten. Het was warm en benauwd, maar er hing een heerlijke sfeer, aldus Sandra. Haar inschrijftijden en afstand plaatsten haar vooraf niet op het podium en daarmee voldeed ze ook nog niet aan de medaillelimieten. De euforie was dan ook groot toen ze op zaterdag achter de nu nog ongenaakbare Valerie Klostermann zilver won op de 100 meter in een nieuw clubrecord van 14,34 seconden, om daar op zondag bij het verspringen (4,12 meter) en op de 200 meter met een nieuw clubrecord van 30,37 seconden nog twee bronzen plakken aan toe te voegen. Een mooie comeback dus en naast de vreugdetranen liet ze ook een traantje denkend aan de in 2015 overleden ploeggenoten en vriendin Carolien Smilde en Marian Mahieu-Peeters.

Een topweekend dus voor Atledo en onder het motto van het EK, “You’re never too old” nu op weg naar Aarhus!

De uitslag lees je hier.