Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Warme 33e Positif Dwars Door Dongen

Geplaatst op woensdag 14 juni 2017 om 08:38 uur

In het 35e jaar van haar bestaan organiseerde Atledo voor de 33e keer Positif Dwars Door Dongen. Een nieuw parkoers, maar nog steeds Dwars Door Dongen en in het dorp met Café-Zalencentrum de Viersprong als het middelpunt. Met zo’n 480 deelnemers was het evenement redelijk goed bezet. De Café-Zalencentrum de Viersprong Sponsorlonge was goed opgezet en ook het terras lag er heerlijk bij.

Scholieren en Atletiek op Maat gaan ervoor

Traditioneel trapten de scholieren af met de Hoppenbrouwers Scholierenloop. Per twee klassen (Groep 1 en 2 tot en met groep 7 en 8) liepen zij één of twee ronden op de baan. Nieuw was dat niet alleen de eerste drie, maar alle deelnemers die nog geen lid waren van Atledo een stempelkaart kregen om tien keer mee te trainen bij Atledo. De Anspachschool won voor het tweede jaar op rij de wisselbeker voor het hoogste percentage deelnemers aan de Hoppenbrouwers Scholierenloop.

Bewoners van THomashuis Dongen en tevens lid van Atletiek op Maat. © Kees Willemse

Daarna was het de beurt aan Atletiek op Maat. Zoals gebruikelijk bij Atledo doen onze speciale atleten aan al onze grote evenementen mee, want integratie staat voorop. Dat past ook helemaal bij het goede doel van de sponsorloop: het Thomashuis Dongen waarin acht mensen met een verstandelijke beperking midden in Dongen wonen en zo deel uitmaken van de Dongense gemeenschap. De meeste bewoners liepen zelf mee bij deze loop. De snelste 400 meter zette Colin Bressers op zijn naam. Bianca in ’t Groen deed dat het snelst bij de vrouwen. De pupillen sloten het baanonderdeel af met een wedstrijd over 1.000 meter. Sommigen bikkels liepen ondanks de hitte al voor de tweede keer, want zij hadden met hun school aan de Hoppenbrouwers Scholierenloop meegedaan.

Voordat de stratenlopen van start ging, mocht voorzitter André Langeveld eerst nog de naam “Atledo” en het logo op het clubgebouw onthullen.

Zinderende finale Engelse mijl

De AVRI Engelse mijl bracht in de zevende editie eindelijk waar de organisatoren zo op gehoopt hadden, een spannende strijd tot op de streep. Luuk Maas (AV Sprint) en Ramdan Snoussi kwam gelijktijdig de baan op, maar na een spannende laatste ronde op de baan wist de atleet van AV Sprint Snoussi op de streep te kloppen in een tijd van 4,14 minuten. Daarmee liep Maas de snelste Engelse mijl die ooit bij Positif Dwars Door Dongen gelopen werd. Snelste vrouw was met overmacht Marjon van der Wansem, die met haar tijd van 5,09 minuten een fractie langzamer was dan vorig jaar.

Run for Fun 5 kilometer

Run for Fun blij dat het doel gehaald is.

De trimloop over vijf kilometer is traditiegetrouw het einddoel van Atledo’s (her)beginnende lopers van Run for Fun. Onder de bezielende leiding van trainers Johan Jacobs en Trix Hoppenbrouwer waren zij klaargestoomd voor deze dag. Allemaal haalden ze de finish en onder luide toejuichingen werden de laatste finishers binnengehaald en kreeg de laatste een welverdiende bos bloemen. Veel trimmers hadden geen nummer opgespeld, maar alleen het logo van de sponsorloop voor het Thomashuis Dongen, het goede doel waaraan Atledo het inschrijfgeld schenkt. De snelste loper op deze vijf kilometer was Mike Rasenberg van AV Attila. Hij liet de klok liet stilstaan op 17,20 minuten. Dyanne Verpaalen van av Spiridon (en bij ons vooral bekend van haar tijd bij Atledo) klokte 20,37 minuten en was daarmee de eerste vrouw. Na gekwakkel met blessures en haar gezondheid een mooi signaal dat ze weer op de weg terug is.

Vastende winnaar op de 10

Hoogtepunt van de dag was natuurlijk de 10 kilometer. En ook die liep uit op een spannende finale. Na de eerste ronde kwam een groep van zeven mannen dicht op elkaar de baan op en het liet zich al aanzien dat er gevochten zou moeten worden om de eerste plaats. Die werd uiteindelijk opgeëist door Ramdan Snoussi, die de tweede ronde een versnelling plaatste. Jawel, dezelfde loper die door Luuk Maas pas op de meet werd bedwongen bij de Engelse mijl was een kleine twee  uur later de snelste op de 10 kilometer. Zijn tijd van 32,32 minuten was meteen ook het nieuwe parkoersrecord op het vernieuwde parkoers. Ondanks de hitte dronk Snoussi geen druppel water, want de 28-jarige Marokkaan leeft al twee weken naar de regels van de ramadan. Aan BN-De Stem-verslaggever Wouter Schelvis vertelde hij dat hij jaarlijks vier maanden in Antwerpen verblijft om van daaruit wedstrijden in Nederland en België te lopen. Lauran Beijens van de Tilburg Road Runners werd derde en master Marcel Laros (M45) legde beslag op het brons. Ciska Hensen won bij de vrouwen, zoals zij dat een week eerder ook al deed bij Rondje Rijen. Ze liet Jessica Joosten (ACW’66) en Marionne Kat van av Spiridon achter zich. Het feest van de lopers erachter was toen nog in volle gang. Met sponzen en water en onder aanmoedigingen van het talrijke publiek hielden zij zichzelf op de been.

Daarna bleef het nog lang gezellig bij Atledo op deze zomerse avond.