Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Spannende Van den Noort Atledo Cross

Geplaatst op dinsdag 28 februari 2017 om 20:11 uur

Meer dan 400 deelnemers, een zwaar maar mooi en afwisselend parkoers en een strakke organisatie zorgden ervoor dat de Van den Noort Atledo Cross volgens veel lopers de mooiste cross van de regio is. Met als kers op de taart de overwinning van onze senioren en masters in het verenigingsklassement van het Global-e Crosscircuit Midden-Brabant en een prachtige tweede plaats voor onze pupillen en junioren.

Voor de eerste keer met Van den Noort

De 33e versie van de Atledo Cross was ook een debuut. In het jubileumjaar van Atledo (in september wordt Atledo 35 jaar) kreeg de cross een naamgever met Van den Noort afvalinzameling en recycling. Zondag 19 februari was de Woeste Zee in de Duiventoren veranderd in een wedstrijdarena waar vele grote wedstrijdlopen jaloers op zijn. Als dan ook nog de weersomstandigheden meespelen dan zijn alle ingrediënten aanwezig voor een prachtige wedstrijd.

De B-C-junioren en korte crossers gaan razendsnel van start. © Kees Laurijsen

Een goed georganiseerd strak programma werd om half 11 afgetrapt door de jongste pupillen en rond de klok van één uur sloten de mannen af. Bij de laatste cross van Regio 13 werd niet alleen gestreden om de dagwinst, maar ook om winst en ereplaatsen in de individuele en verenigingsklassementen van het crosscircuit en last, but zeker not least, om het clubkampioenschap van Atledo.

Atledo in de prijzen

Jaïr van Winkel op weg naar zilver. © Kees Snepvangers

Eremetaal was er voor maar liefst elf Atledo-ers en een gastlid (Brik van Dusseldorp won na een spannend gevecht bij de jongens C-junioren). Goud was er voor Lucas Rutjes bij de jongens B-pupillen, voor Nieke Westerveen bij de meisjes B-pupillen (die als een speer was vertrokken), voor Anne de Jong na een tactische race bij de meisjes D-junioren, voor Ard-Jan Moerdijk bij de masters op de korte cross en voor good-old Ad de Jong bij de mannen masters 65+. Een zilveren plak werd in de wacht gesleept door Anouk Rutjes bij de meisjes C-pupillen, Eva den Boer bij de meisjes B-pupillen (waarbij ze ook heel wat jongens achter zich liet), Reyno Minkels achter een heel snelle winnaar bij de jongens A-pupillen, Colin Bressers bij de VB-atleten en Martin Kerkvliet bij de mannen masters 35+. Tenslotte kreeg Jaïr van Winkel bij de jongens B-junioren een bronzen medaille omgehangen. Mooi om te constateren dat meer dan de helft van de medailles dus voor onze jeugd was. Dat is wel eens anders geweest.

Pupillen met plezier over duinen en boomwortels

Ook de pupillen draaiden hun hand niet om voor dit parkoers. © Kees Laurijsen

Maar ook de overige pupillen presteerden goed op het afwisselende parkoers en de liefhebbers konden ook genieten van de boomwortels om overheen te springen. De allerkleinsten moesten 1.010 meter lopen. Trouwe crosser Fenn Oerlemans bleef Mick Mekes zes seconden voor. Fenn eindigde daarom ook voor Mick in het crosscircuit. Beau Janssens was de snelste van Atledo. In het eindklassement werd hij vijfde. Achter winnares Anouk werd Britt Mutsaers zevende. Jurre Verschure werd bij de jongens B-pupillen elfde. Achter de gouden en zilveren Nieke en Eva werd Quinty Minkels mooi zesde. Achter zilveren Reyno wisten Quinten Bressers (zestiende), Joris Baalmans (21e), Mats Alferink (31e) en Ties Mutsaers (35e) zich in een veld van 38 A-pupillen goed te weren. Bij de meisjes A-pupillen klopte Jill Paulis haar concurrente in de eindsprint, waardoor zij knap vijfde werd. Heleen de Bie koos de thuiswedstrijd om haar debuut op de cross te maken en liep daarbij naar een vijftiende plaats. Renée Kramer werd 24e en spaarde misschien haar krachten voor de Woeste Estafette die zij daarna nog moest lopen. Een aantal andere pupillen deed hieraan ook nog mee met de ouders die ze hadden uitgedaagd.

VB-atleten hebben er zin in

Naast Colin Bressers deden nog vijf dames van onze Atletiek-op-Maatgroep mee aan deze zware cross. Maaike Noorlag eindige als vijfde. Zij werd door haar zus vergezeld en dat was een fijne ervaring. Marjolein Faro en Marleen Okkerman werden begeleid door de trainers Theo Waars en Marijn van Vuuren en ook zij hebben er weer van genoten. Colin Bressers had trouwens niet alleen snode plannen bij de Van den Noort Atledo Cross (waar hij door een snelle start zijn zesde zilveren medaille van dit crossseizoen in de wacht sleepte). Hij heeft de smaak van het crossen zodanig te pakken dat hij zondag 5 maart in het Amsterdamse bos mee gaat doen aan het NK Cross! Veel plezier en succes Colin!

Marjon van der Wansem wint met overmacht

En waar Colin Bekers de afgelopen crossen vaak met overmacht won, hoefde Wesley van der Gouw zondag maar zes seconden toe te geven (waarbij moet worden aangetekend dat Bekers de wedstrijd als onderdeel van een test van 29 kilometer liep). Van der Gouw pakte daarmee de overwinning bij de senioren, met daarachter Lauran Beijens en Huub Maas. Bekers werd eerste bij de mannen masters 35+. Bij de vrouwen was het zoals verwacht Marjon van der Wansem die met overmacht naar de winst liep, voor Hester Lingsma en Elke Wouters. Marjon de Kok won bij de vrouwen masters 35+ en Sandra Hofmans-Laros bij de vrouwen masters 45+ en beiden gaven maar weinig op de jongere senioren toe.

Senioren/masters winnen verenigingsklassement crosscircuit

Naast de eerste en de tweede plaats in de verenigingsklassementen bij de senioren/masters en de pupillen/junioren waren er ook nog individuele podiumplaatsen in de eindklassementen. Anouk Rutjes werd overall derde van de regio, Lucas Rutjes was de beste, Nieke Westerveen en Eva den Boer werden eerste en tweede in hun categorie, Anne de Jong was de beste D-juniore, Martijn Flipsen greep het zilver bij de mannen senioren net als Ad de Jong bij de masters 65+ en Colin Bressers ten slotte werd derde bij de VB-atleten. De vele ereplaatsen, waaronder die van Reyno Minkels als vierde, mogen daarbij niet onvermeld blijven.

Clubkampioenen cross

Tot slot werden natuurlijk ook de clubkampioenen op de cross gehuldigd en de runners-up. Kanshebbers moesten ten minste vijf crossen in het regiocircuit hebben gelopen waaronder in ieder geval onze eigen cross. Voor een enkeling betekende dit, dat de medaille uit het zicht verdween, maar in de meeste gevallen was er een overduidelijke winnaar. Johan Jacobs profiteerde van de afmelding van organisator Johan Flipsen vanwege een blessure.

Onze clubkampioenen:

Categorie Jongens/mannen Meisjes/vrouwen
C-pupillen Beau Janssens Anouk Rutjes
B-pupillen Lucas Rutjes Nieke Westerveen
A-Pupillen Reyno Minkels Jill Paulus
D-junioren Pepijn Wijnen Anne de Jong
C-junioren Guus de Jong Susan Lodewijks
B-junioren Anne-Wil Snepvangers Jaïr van Winkel
Atletiek op Maat   Colin Bressers
Senioren Martijn Flipsen Rowan van Dongen
Masters 35+ Anton Bogers Marloes de Jong
Masters 45+ Albert de Rooij Judith van Winkel
Masters 55+ Johan Jacobs  
Masters 65+ Ade Jong  

 

Een mooie afsluiting van het crossseizoen. De lopers gaan zich nu voorbereiden op het wegseizoen, dat traditiegetrouw op carnavalszaterdag wordt afgetrapt met de Kruikenloop van de Tilburg Road Runners. De atleten kijken uit naar het baanseizoen.

De volledige uitslag van de cross staat op uitslagen.nl.

De eindstand in de individuele klassementen staat op regio13.nl en net als de eindstand in de verenigingsklassementen.

De volledige eindstanden van het clubkampioenschap staan hier.

Met dank aan Ben Barendse, Johan Flipsen en Monica Snepvangers.