Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

We did it! DLL Marathon Eindhoven

Geplaatst op dinsdag 11 oktober 2016 om 21:18 uur

Al een jaar of 22 geleden spraken we af dat we er een keer samen voor zouden gaan: de MARATHON! De magische enorme afstand. Anderhalf jaar geleden besloten we dat het 9 oktober 2016 in Eindhoven zou worden. In 2015 liepen we ter voorbereiding samen onze eerste halve marathon in Eindhoven, om alvast een deel van het parcours te verkennen. Vervolgens een winter door met vele crossjes in de regio en in het voorjaar nog maar een keer een halve marathon, deze keer in Drunen. Dat ging alweer een stukje beter. En daarna volle bak met de marathontraining, 3 tot 4 keer in de week lopen, elke week, 20 weken lang. Daarnaast nog krachttraining en zwemmen. Zelfs in de vakantie, oefenen met gelletjes en drinken onderweg. Een hele voorbereiding was het. Marloes liep nog een aantal extra wegwedstrijden van het regiocircuit en de halve marathon van Roosendaal. Samen liepen we de laatste generale, de 31,1 kilometer in Hilvarenbeek. Alle voorbereidingen hebben we goed volbracht met dank aan het goede trainingsschema van Jack Wouters. Geen blessures en nog vol positieve energie van alle trainingen, gingen we vol vertrouwen naar de start op 9 oktober 2016 in Eindhoven.

D-Day

Zondagochtend moesten we al vroeg op pad. We waren allebei toch wel heel zenuwachtig en benieuwd hoe het zou gaan. De twijfels of alles wel goed zou komen waren er ook. We gaven elkaar van tevoren nog een dikke knuffel en we wensten elkaar succes. We zouden namelijk ieder onze eigen race lopen. "See you at the finish!"

Ervaring Karin:

De start was om 10 uur, de eerste 15 kilometer voelden niet geweldig, daarna even een korte sanitaire stop gedaan en vanaf ongeveer 20 kilometer kreeg ik het idee dat ik het hoe dan ook zou gaan redden. Dit was mijn dag, ik had niet voor niets al die trainingsinspanningen gedaan. Minder op mezelf gaan letten en meer genoten van het publiek, van alle toeschouwers en vooral van de toeschouwers die speciaal voor ons naar Eindhoven waren gekomen. En dat waren er veel! Vanaf dit moment was het ook aftellen qua kilometers, vanaf 31 kilometer is elke kilometer er 1 meer dan ik ooit aan 1 stuk had gelopen. Tussen de 32 en 39 kilometer ging mijn tempo wat omlaag, maar omdat ik toen toch nog steeds af en toe eens iemand inhaalde en er mensen gingen wandelen terwijl ik door kon, bleef ik het vertrouwen houden dat ik het zou redden, helemaal hardlopend naar de finish. Vanaf kilometer 39 stond er zoveel publiek. Op het startnummer stond mijn naam, dus het is net of iedereen je kent en je aanmoedigt. Dan loop je in een soort van flow. De laatste kilometers kon ik zelfs nog met een lichte tempoversnelling doorlopen. Bij de finish stond de klok op 4 uur 26 minuten. Mijn doelstelling was om ergens tussen de 4.15 en 4.30 te finishen, dus gehaald!!! Trots heb ik alle felicitaties in ontvangst genomen om daarna iets minder soepel naar het beursgebouw  te lopen om mijn spullen op te halen.

Ervaring Marloes:

De eerste kilometers gingen bij mij ook niet geweldig. Ik wilde graag 3 uur 50 / 3 uur 55 lopen. Mijn tempo was prima voor die tijd, maar net zoals Karin twijfelde ik wat of het allemaal wel goed zou komen. Maar we hadden echt top loopweer, het was een fantastisch publiek en onder alle aanmoedigingen heb ik die twijfels snel van me af gegooid. Vanaf 23 kilometer vlogen de kilometers voorbij, nog maar 19, 18, 17,… dat gaat lukken! Het lopen ging steeds soepeler en waar de eerste mensen vanaf 25 kilometer al moesten gaan wandelen of afremmen, begon ik voor mijn gevoel pas echt warm te draaien. Tussen de 30 kilometer en 38 kilometer heb ik heel veel mensen ingehaald en ben ik stiekem steeds sneller gaan lopen. Hoewel mijn benen steeds meer begonnen te protesteren waren de laatste 2 kilometers de snelste van de hele marathon. Wat een sfeer in de binnenstad en onder het gejuich van heel veel mensen zo trots over de finish gegaan in een snellere tijd dan verwacht 3.48.50. Nooit gedacht dat het zo bijzonder zou zijn, maar wat een ervaring was dat! Dat ga ik dus echt nooit meer vergeten.

Daarna samen terug naar Dongen met een groot deel van onze toeschouwers. We hebben samen onze overwinning afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje.

Zeg nooit nooit, maar we gaan dit niet snel nog eens doen. Het was wel echt supergaaf om dit een keer mee te maken, zeker omdat we dit hele traject samen zo super doorlopen hebben!

Big thanks voor de coaches bij Atledo voor alle baantrainingen en Jack Wouters voor het persoonlijke trainingsschema en al zijn wijze woorden en tips. Ook dank voor alle mensen om ons heen die ons in de voorbereidingen en op de dag zelf zo gesteund hebben! 

Marloes de Jong en Karin van Ham