Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Atledomasters in vorm bij Clubkampioenschappen

Geplaatst op donderdag 29 september 2016 om 16:14 uur

Zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk werden de Atledo Clubkampioenschappen ook nu weer onder stralende weersomstandigheden gehouden.

Bij de vrouwen een relatief klein deelnemersveld, maar wel van topniveau. Wereldtopper Riet Jonkers-Slegers won alle zes onderdelen (horden werd niet gelopen) met een gemiddelde van meer dan 800 punten per onderdeel. Margriet ter Horst laat langzaam haar blessureleed achter zich en presteerde zeer stabiel op alle nummers, met een nieuw persoonlijk puntenrecord. En debutante Monica Snepvangers verbeterde de bestaande clubrecords in haar leeftijdscategorie op alle vier de onderdelen waaraan ze deelnam. Yvette van Dulmen kwam als recreante uit op de 100 en 400 meter. Zij liet zien dat zij voor de komende jaren een geduchte concurrente kan worden.

Voor de mannen masters was dit in 2016 dé grote wedstrijd in de aanloop naar Aarhus 2017. En ondanks het gemis van een aantal supertalenten als Jeroen Farla, Bernard Oerlemans, Alex van Krevelen en Gerdjan Kipping was er toch een deelnemersveld van elf mannen, veruit de grootste delegatie masters in de regio.

Op het openingsnummer 100 meter werd de boel gelijk op scherp gezet. Oudste in rang Jan-Willem van Heteren opende sterk in 14,6 seconden; goed voor 551 punten. Met vooral de complimenten voor de dames en heren juryleden voor de handtijden. Alle tijden waren geheel in overeenstemming met de waarnemingen én verwachtingen van de deelnemers! Bij het verspringen trok JW zijn sterke opening door met een nieuw clubrecord in de categorie mannen 60+ met een afstand van 4,18 meter. Daarmee leek de spanning weg, maar gelukkig kwam die weer volledig terug bij het hoogspringen. JW dreigde zelfs even de aanvangshoogte te missen, terwijl vedergewicht Hens Koreman weer net zo gemakkelijk als altijd naar zijn eigen clubrecord van 1,30 meter sprong. Verrassing van de dag werd echter debutant Richard de Jong. Na zijn prima prestaties op de eerste drie nummers verraste Richard bij het hoogspringen vriend en vijand met fantastische capriolen, fantasiesprongen en een evenaring van het clubrecord mannen 50+ met een hoogte van 1,40 meter. De officiële erkenning daarvan laat vermoedelijk op zich wachten, nu Richard slechts als recreant was ingeschreven. Dan is die 1,40 meter goed voor twee punten. Afsluiting van de eerste dag was de 400 meter, die door alle deelnemers super werd gelopen. Dat belooft veel goeds voor de 4 x 400 in Aarhus. Snelste van de dag werd Ard-Jan Moerdijk in 1.07,4 minuut. De voorlopige basisploeg voor Aarhus (M60) bestaat uit Leo van der Pol, Frits van der Velden, Hens Koreman en JW, die alle vier tussen de 1.10,0 en 1.11,6 finishten. Maar er zijn kapers op de kust voor deze estafetteploeg! Hoe mooi zou het zijn om straks op het EK de series met een andere ploeg dan in de finale te kunnen lopen.

Dag 2 altijd lastig, zeker in de euforie en na de biertjes  van de eerste dag. En als je dan aankomt rijden en die horden staan vier rijen dik, tien stuks achter elkaar op 1,07 meter, dan zakt de moed bij veel masters in de schoenen. Daar kun je net over heen kijken, maar springen, laat staan lopen, is echt iets anders. De meesten waren zo wijs om dit nummer helemaal te laten lopen. Frits leek nog wel de strijd aan te willen gaan met Johan Flipsen, maar na een eerdere aanvaring die ochtend met een gasfles waren die horden van 91 cm er toch net te veel aan. Hens en JW daarentegen gingen sierlijk en soepel over de Aarhushoogte van 84 centimeter en liepen daarmee ook definitief weg van alle andere tegenstanders. Polsstokhoogspringen zorgt tegenwoordig voor een echt spektakelstuk met de vele masters die dit nummer aandurven en beheersen. Vooral Stephan Redering blinkt erop uit, al haalde hij niet zijn niveau van vorig jaar. Speerwerpen is de laatste jaren het domein van Frits, met weer een nieuw clubrecord met 34,65 meter. Daarmee benaderde hij de twee jaar geleden stoer geroepen droomafstand van 35 meter tot op 35 centimeter. Het gaf hem bovendien weer wat marge op concurrent en leeftijdgenoot Johan, die na zijn successen op horden en bij het polsstokhoogspringen met een sterke 1.500 meter de derde plaats binnen handbereik leek te hebben.

Met nog tien maanden te gaan tot Aarhus lieten alle aanwezige masters zien dat vorm en conditie nu al prima zijn. Er werd zowel op als na de 1.500 meter een opmerkelijk hoog niveau gehaald. Voor Hens en Johan waren de meer dan 700 punten echter niet genoeg om nog een plaatsje op te schuiven in de rangschikking. Het podium bestond uit Frits, die wederom derde werd, Hens die zilver met een gouden randje behaalde en Jan-Willem die voor de tweede maal achtereen de terechte clubkampioen werd, met een nieuw puntenrecord van 4.448 punten. Op de vorige EK’s zou dat goed genoeg zou zijn geweest voor een top-10-klassering!

Er waren dit weekend veel clubkampioenschappen in de regio, maar nergens heb ik zo’n groot deelnemersveld aan masters gezien, die bovendien een volledige meerkamp afwerken en op hoog niveau. En zoals gewoonlijk stond ook de organisatie weer als een huis. Daar mogen we bij Atledo trots op zijn!

(Met dank aan deelnemend verslaggever Frits)