Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

“Het was weer een geslaagd evenement!”

Geplaatst op maandag 13 juni 2016 om 20:36 uur

Positif Dwars Door Dongen, het jaarlijkse paradepaardje van Atledo, is weer achter de rug. Iets minder deelnemers dan vorig jaar, maar met 524 lopers was Positif Dwars Door Dongen nog steeds een goed bezette regionale loop. Minder scholieren, een gelijk aantal trimmers op de 5 kilometer, iets meer “milers” en veel meer deelnemers aan de 10 kilometer. Een stratenloop bovendien, die geliefd is bij zowel wedstrijdlopers als trimmers, getuige de reacties van de lopers na de wedstrijd.

“Chapeau voor dit mooie evenement, uitstekende organisatie!” (sponsor Jacques Kusters van Runnersworld Tilburg)

“Het was weer een geslaagd evenement! […] Heel Dongen leeft idd dan, echt helemaal top zo'n dorp! Dat maakt mede jullie evenement groots” (Jessica Joosten van ACW’66, derde bij de vrouwen op de 10 km.)

“Complimenten voor de organisatie! Elk jaar een echte toevoeging voor Dongen, het leeft.”(Joeps Staps van TLV De Langstraat, dit jaar vijfde op de 10 km., in 2015 winnaar van de Engelse mijl)

“Het was super!!! Een bedankje voor iedereen die dit weer tot een succes heeft gemaakt!!!!” (Lizette Bressers van Atledo)

“Perfect georganiseerd!” (Inge Sprangers)

“We hebben genoten.” (Natasja van de Weide)

De organisatie onder leiding van Johan Flipsen mag trots zijn op dit resultaat. In 2017, als Atledo alweer 35 jaar bestaat, zal het team er hard aan werken om het evenement nog beter te maken.

Sfeer in de Marco van Strien Sponsorlounge

Op de achtergrond de Marco van Strien Sponsorlounge.

Wat betreft de looponderdelen bood het loopevenement een vertrouwde aanblik. Maar dank zij de inzet van Atledo PR-commissie in samenwerking met hoofdsponsor Positif bv had het evenement wat betreft aankleding een facelift ondergaan. Speciaal voor de teams van de Bedrijvenloop en de sponsors van Atledo was er in samenwerking met Keurslager Marco van Strien een Sponsorlounge gebouwd. Bedrijvenlopers en sponsoren werden daar door een goed team van Atledovrijwilligers voorzien van hapjes en drankjes. Verder bleef natuurlijk onze gezellige kantine belangrijk. Ook daar zorgden onze barmedewerkers ervoor dat deelnemers en toeschouwers konden aansterken.

Anspachschool wint wisselbeker

Blije leerlingen en blije Piet Willeboordse. © Kees Laurijsen

Dan het evenement zelf. Het aantal deelnemers aan de Scholierenloop was minder dan voorgaande jaren. De toch al volle activiteitenkalender van de basisscholen maakt het moeilijker om de scholen te overtuigen. Maar de deelnemers hadden er geen spijt van, ondanks dat er hier en daar een traan vloeide. Met steun van mascotte Orange Donkey en onder enthousiaste aanvoering van Alex van Krevelen, Ben Barendse en Trix Hoppenbrouwer deden de kinderen een goede warming-up. Onontbeerlijk natuurlijk voor een goede prestatie bij het lopen. School met de naar verhouding meeste leerlingen die deelnamen was de Anspachschool van Atledo-er Piet Willeboordse. Zij namen de nieuwe wisselbeker mee naar school. De oude wisselbeker is na drie overwinningen eigendom geworden van basisschool De Wegwijzer uit ’s Gravenmoer.

Daarna was het aan de pupillen. Sommigen liepen al voor de tweede keer mee, omdat zij ook uitkwamen voor hun school bij de Scholierenloop. Een aantal medailles ging naar Atledopupillen. Nieke Westerveen won bij de meisjes C-pupillen voor clubgenootje Nadya Lauffer. Dasha Lauffer en Renée Kramer werden tweede en derde bij de meisjes B-pupillen en Vicky van Hoof werd tweede bij de meisjes A-pupillen.

VB-atleten lopen voor het Thomashuis Dongen

Onze VB-atleten en bewoners van het Thomashuis Dongen. © Kees Laurijsen

Sinds 2015 organiseert Atledo tijdens Positif Dwars Door Dongen ook een sponsorloop voor het Thomashuis Dongen. Laagdrempelig. Wil je niet in de uitslagen voorkomen, dan maak Atledo een deel van je inschrijfgeld over naar het Thomashuis. En alle deelnemers konden natuurlijk geld doneren. Maar de VB-atleten en hun vrienden uit het Thomashuis lopen zelf natuurlijk tijdens de VB-loop met veel plezier en om het hardst om reclame te maken voor het Thomashuis. Ook dit jaar was het weer een happening. Onder luide toejuichingen van het talrijke publiek, liepen deze helden 400 of 800 meter, daarbij gesteund door hun trainers.

Parkoersrecord op de AVRI Engelse mijl

Op de AVRI Engelse mijl (1.609 meter) verbeterde Kilian van der Wolf met 4,17 minuten het parkoersrecord. Hij bleef clubgenoten Luuk Maas en Lauran Beijens voor. Bij de vrouwen was de uitslag speciaal. Marjon van der Wansem (dochter van viervoudig Dwars-Door-Dongenwinnaar John van der Wansem) won de race en bleef daarmee moeder Marlien van Beek, die tweede werd, voor. Bijzonder was ook de prestatie van Anne de Jong. Deze D-juniore van Atledo won niet alleen in haar leeftijdsklasse, maar liet met haar tijd van 5,32 minuten menig oudere loper achter zich. Ze loopt niet alleen hard, maar liet ook zien dat ze door kan bijten. Met haar counteractie na een inhaalpoging door master Gerdjan Kipping, brak ze hem in ieder geval mentaal. Luciën Kuipers werd tweede bij de jongens B-junioren. Bij de mannen masters was er een volledig Atledopodium met Gerdjan Kipping, Ard-Jan Moerdijk en Frits van der Velden.

Keniaan Anthony Mugu loopt naar winst op de 10 kilometer

Op de achtergrond ziet Jop van der Steen Anthony Mugu van zich weglopen. © Redless Media

Op de 10 kilometer was titelverdediger Jop van der Steen de te kloppen man. De man in vorm ook, gelet op zijn acht opeenvolgende overwinningen in de voorafgaande wedstrijden. Vorige week was hij nog overtuigend de sterkste in Rijen. Maar in deze editie moest hij het hoofd buigen voor de Keniaanse marathonloper Anthony Mugu. Een week na zijn overwinning bij de Van Goghloop in Zundert was hij iets langzamer in Dongen, maar dat deed aan zijn overmacht niets af. Aan journalist Wouter Schelvis vertelde hij dat hij met het oog op de marathon wat rustiger had gelopen dan op grond van zijn pr van 28,12 minuten mogelijk was. Daarmee bleef het parkoersrecord (28,42 minuten) van zijn landgenoot Cleophas Rop uit 2004 buiten zijn bereik. Van kilometer tot kilometer bouwde Mugu zijn voorsprong uit. Jop van der Steen had aan kracht niets ingeboet, maar moest tegen deze professional het onderspit delven. De derde plaats was voor Dennis de Freytas die net als Van der Steen uitkomt voor de Tilburg Road Runners en Team Runshop Greg van Hest.

Bij de vrouwen was master Femke van Hest de snelste. Bij afwezigheid van man Greg van Hest, die herstellende is van een operatie, hield zij de familie-eer hoog en bleef ze de Belgische An Claes ruim voor. Jessica Joosten van ACW’66 uit Waalwijk was de blije winnares van het brons.

In de seniorentop was Atledo niet vertegenwoordigd, maar bij de masters wel degelijk. In een tactisch sterk gelopen race liet Ad de Jong concurrent Kees Verhoeven deze keer ruim achter zich en greep zo voor zijn thuispubliek het goud bij de masters 65+.

De zege op de trimloop over 5 kilometer ging naar Martijn Flipsen die dit keer niet liep voor Atledo of ’t Haasje, maar voor bedrijventeam SoliPharma 1. Dat bedrijventeam was ook het beste team op de 5 kilometer Bedrijvenloop. Snelste vrouw op de 5 kilometer was Chantal van Oudheusden van A.V. Sprint uit Breda. De titel en wisselbeker op de 10 kilometer bij de Bedrijvenloop ging dit jaar naar Team 2 van Medifit Fysiotherapie. De concurrentie keek onder het genot van hapjes en drankjes in de Marco van Strien Sponsorlounge al uit naar 2017 om dan revanche te nemen.

De eindconclusie is dat deze 32e Dwars Door Dongen met voor het eerst Positif bv als hoofdsponsor een hele positieve ervaring was voor deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers. Iedereen bedankt en tot volgend jaar.

De volledige uitslag lees je op uitslagen.nl.