Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Atletiek met plezier

Geplaatst op vrijdag 22 april 2016 om 13:20 uur

Het baanseizoen is weer begonnen en ook de jongste Atledo-ers trekken er dan vaak op uit. Zaterdag 16 april reisde een groep pupillen onder leiding van trainer Monica Snepvangers naar Breda om aan de Athletics Champs deel te nemen die av SPRINT organiseerde en twee atleten togen naar de baanwedstrijd van DJA in Zundert. De harde wind en het soms wat gure weer mochten de pret niet drukken. Want sporten doe je met plezier. Zeker bij Atledo.

Pupillen genieten van de Athletics Champs in Breda

Dotje keek zaterdagochtend haar ogen uit bij de eerste Athletics-Champswedstrijd van het seizoen in regio 13 bij SPRINT in Breda. Iedereen was op tijd. Shane, Fenn, Anouk, Quinty, Eva, Myrthe, Olivia, Dasha , Nadya en Jill. En iedereen keek zijn ogen uit op het mooie complex van SPRINT.

Voordat Benno ’s middags zelf een 1.000 meter in Spijkenisse ging lopen, deed hij de warming-up. Myrthe en Jill doen voor het eerst mee aan een pupillenwedstrijd, maar met Athletics Champs heeft eigenlijk nog niemand ervaring. Athletics Champs zijn pupillenwedstrijden nieuwe stijl die de Atletiekunie sinds een aantal jaren laat organiseren. Men gaat hierbij uit van een hogere intensiteit in minder tijd, maximaal drie uur. ER wordt gesport in nieuwe wedstrijdvormen en met nieuwe materialen. De pupillen zijn in korte tijd constant in de weer. Stilzitten is er nauwelijks bij. De prestaties omgezet in punten, waarbij rekening word gehouden met de leeftijdscategorieën. Zo krijgt een C-pupil met dezelfde prestatie als een B-pupil meer punten. De beste zes prestaties van het onderdeel tellen mee. De teams worden verdeeld in poules van vier teams.

Het eerste onderdeel was de teamestafette waarbij de pupillen twaalf rondjes moesten lopen op het middenterrein. Dat hadden ze woensdag bij Atledo willen oefenen, maar ze werden toen overvallen door het onweer. Maar omdat de teams van de A-pupillen eerst mochten, konden ze de kunst afkijken en zien dat het glad was bij de pion, want het combinatieteam van de A-pupillen van Atledo en DAK gingen daar een paar keer onderuit. Jill is pas net bij Atledo. Zij liep samen met Nadya twee rondjes, de rest liep er één. Met een vierde plaats deden onze pupillen het netjes.

Daarna moesten ze even zoeken naar de plek van het volgende onderdeel, het vortexwerpen. Het wat? Het vortexwerpen dus. Werpen met een voorwerp dat lijkt op een combinatie van een rugbybal en een raket. Shane wist wel raad met zo’n fluitbal en hij smijt de vortex naar 17 meter. Nadya weet een afstand van 12 meter te halen en Jill 11,5. Ook Myrthe en Olivia stonden al hun vrouwtje. De afstanden worden bij het vortexwerpen steeds op 50 cm afgerond. De Atledo-ers vonden het zo leuk dat ze na de zeven officiële pogingen door bleven gooien tot de toeter klonk.

Het volgende onderdeel was hurkhoogspringen. De atleetjes springen na een korte aanloop over een stok en landen in de verspringbak. De papa van Shane hielp met het terugleggen van de stok en Benno oefende voor tuinman en harkte de zandbak. Eva en Jill bleken goed te kunnen springen. Ze sprongen in stijl over 85 centimeter. Quinty en Nadya deden er met 80 centimeter nauwelijks voor onder en ook Anouk, Dasha Myrthe en Oliva en de beide heren Fenn en Shane deden het prima. Shane vond het leuk om de hele opstelling omver te springen.

Als voorbereiding op het discuswerpen als ze groter zijn, stond daarna het fietsbandslingeren op het programma. Een onderdeel waarbij vooral Shane en Fenn aardig meededen met 10,90 meter en 9,30 meter. Dasha en Jill deden weinig voor de jongens onder met 9,50 en 9,30 meter.

Daarna mochten ze meteen door naar het spannende 40 meter hordenlopen waar de horden nog niet in de juiste opstelling en nog niet op de juiste hoogte (of is het laagte) stonden. Uiteindelijk konden ze allemaal twee keer lopen en dat was eigenlijk ook genoeg. Suzanne Rutjes (moeder van Anouk) en Benno zorgden ervoor dat de atleten klaarstonden en Monica en Jill´s vader vingen de atleten op. Die laatste klokt ook de tijden met de hand. Maar o, wat was dit een moeilijk onderdeel voor onze jongste atleten. Doorgaan als iemand in een van de andere banen is gestruikeld of gevallen of als je zelf een duikeling hebt gemaakt is niet gemakkelijk. Nadya kan erover vertellen. Zij viel zelf, stond weer op en liep gewoon door om bij de volgende poging 8,1 seconden te klokken. Knap hoor. Jill werd afgeleid door een vallende atlete naast haar en was een fractie langzamer. Olivia liep lachend over de hindernissen en Eva was snel met 8,0 seconden. Ook Quinty vloog erover (8,1). Myrthe deed het nog voorzichtig aan en ook Anouk hield nog wat in. Heel verstandig om de de eerste keer liever overeind te blijven.

Na een korte pauze waarin tot verdriet van Dotje het volledig nieuwe onderdeel mascottewerpen zijn intrede deed, mochten onze atleetjes 40 meter sprinten, nu zonder obstakels. Suzanne klokte, Jill’s vader zorgde dat de atleten op volgorde bleven en Dotje en Monica stonden achter de finish voor een high five! Nadya had nog een beetje last van haar val bij de horden, maar ze was toch de snelste van haar groep, gevolgd door Jill en Fenn, Anouk, Quinty en Dasha die dezelfde tijd klokten en Eva en Myrthe. Voor Quinty en Dasha leek het niet uit te maken of er wel of geen horden waren. Mini-pupil Olivia liep weer lachend en terecht, want ze was sneller dan de B-jongens waartegen ze sprintte. Shane vergat dat hij nog moest sprinten.

De naam van het laatste onderdeel liet aan duidelijkheid niets te wensen over: meters maken. In vier minuten (mini-, C- en B-pupillen) of zes minuten (A-pupillen) zo ver mogelijk te rennen. Twee groepen starten tegelijk, ieder aan een andere kant van de baan. Als de eindtoeter klinkt mogen de atleetjes nog doorlopen naar de volgende pion (die 25 meter uiteen staan). Atledo had al geoefend met een vijf-minutenloop, dus de vier minuten vielen zaterdag mee. Wat hebben we een knappe lopers: Olivia en Fenn haalden 600 meter, Myrthe 650 meter, Shane 675 meter, Quinty 750 meter, Anouk 775 meter, Eva 850 meter en Jill en Nadya haalden zelfs 900 meter.

Daarna duurde het onderdeel wachten op de diploma´s wel erg lang, maar de atleten vermaakten zich in de speelhoek van de kantine. En toen bleek dat Atledo eerste was geworden in haar poule. Maar wat nog veel belangrijker is dan de prestaties. De atleten hebben ervan genoten.

Baanwedstrijd Zundert

Zaterdag 16 april verdedigden Nieke Westerveen (meisjes C-pupillen) en Bengt Kramer (jongens D-junioren) de Atledokleuren tijdens de baanwedstrijd van DJA in Zundert. Het was winderig weer, koud en guur, maar dat mocht de pret niet drukken.

Nieke mocht als eerste 40 meter sprinten. Ze legde die af in 7,78 seconden. Dank zij de dozen van Benno sprong ze naar een nieuw PR van 2,71 meter. Op de volgende onderdelen moest ze drie uur wachten. Bij het balwerpen verbeterde ze haar PR ook met een afstand van 9,06 meter. Als gevolg van deze prestaties sloot Nieke de meerkamp af met een zilveren medaille. Tot slot wilde ze nog de 600 meter lopen, ondank dat ze al moe was en het koud was. Dat belemmerde haar niet om toch haar beste beentje voor te zetten. Ze verbeterde haar PR met maar liefst 25 seconden. 2.20,73 minuten. Goed voor goud.

Bengt presteerde wat wisselvallig. Op de 80 meter kwam hij tot 14,15 seconden. Het verspringen liep een beetje in de soep, met twee ongeldige pogingen en een poging waarbij hij precies uitkwam, maar vergat te springen. Hij dacht zelf dat het een ongeldige poging zou zijn. Discuswerpen ging na een stroeve start een stuk beter, wat resulteerde in een nieuw PR van 14,83 meter en een vijfde plaats.

De volledige uitslag van de baanwedstrijd van DJA vind je hier.

Met dank aan Monica Snepvangers, Natasja van der Weide en Peter Kramer voor de verslaggeving.