Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Oslo Marathon 2015

Geplaatst op maandag 21 september 2015 om 11:17 uur

Ruim 6 weken geleden ben ik verhuisd naar 'hardloopnatie' Noorwegen. Ze mogen dan wel geen echte wereldtoppers hebben, maar de breedtesport is enorm: werkelijk iedereen loopt hier hard. Dit begint al in de kinderwagen; deze hebben extra dikke banden zodat de moeders achter hun kinderwagen aan over de onverharde paden kunnen crossen (echt waar!). Daarnaast doen ze hier ook niet aan 'joggen'. Van jong tot oud (90+): hardlopen is HARDlopen en ook niet voor een paar kilometertjes maar het liefst zo lang mogelijk en zoveel mogelijk berg op. Daarnaast doen veel hardlopers dit naast hun 'normale' sport (waar Noorwegen meer in uitblinkt, zoals handbal, cross-country-skiën en biatlon).

Afgelopen weekend was de Oslo Maraton 2015. Op zaterdag de onderdelen marathon, halve marathon en 10 kilometer en op de vrijdagavond ervoor de "3 for alle" (3 kilometer). Daarnaast hadden de echte die-hards nog de mogelijkheid om de "Oslotrippelen" te doen. Je begint om 9.30 uur met de marathon, die finish je, dan begin je om 13.30uur met de halve marathon, die je ook weer finisht en om 16.30uur staat uiteindelijk nog de 10 kilometer op het programma.

Ik had me twee maanden geleden al ingeschreven voor de 3 kilometer (want toen was er een bepaalde dag waarop je korting kreeg, ik blijf een Nederlander). Vanwege een knieblessure in mei/juni én vanwege vooral veel andere leuke dingen om hier in Noorwegen te doen, had ik niet zoveel getraind, maar ik deed mee voor de fun! Uiteraard had ik mijn Atledoshirt meegenomen en ik heb veel atleten van andere verenigingen peinzend zien kijken waar mijn club nou vandaan zou komen. Met het doel onder de 18 minuten te lopen (want mijn 5 kilometer PR is 10 km/h) ging ik safe van start, wat resulteerde in het feit dat ik heel de race kon versnellen en dat ik zelfs nog een heuse eindsprint kon winnen van het Noorse meisje dat ik van te voren sprak (Nederlanders hebben toch echt langere benen, zelfs ik!). Je snapt dat ik erg tevreden was, zeker met mijn tijd van 16,43 minuten. Ook al was het niet op de dag van de marathon zelf, het blijft leuk om aan zo'n groot evenement mee te mogen doen. De goodiebag, het t-shirt en de prachtige route langs de haven (Aker Brygge) maakte de race extra leuk.

Op zaterdag dus de echte wedstrijd en heerlijk weer, maar geen échte toppers op de marathon: winnaar was Taye Babeker Tirfea met 2.20,49 uur in een parkoersrecord, bij de vrouwen won de Noorse Hilde Abers in 2.52,35 uur. Bij de halve marathon lag het niveau wat hoger met winnaar Bonface Kirui in 1.03,24 uur. Al met al dus geen marathon die de snelste lopers ter wereld trekt, maar wel een met heel veel sfeer en heel veel deelnemers (want hardlopen = recreatie hier).

Tessa Trommelen