Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

20 kamp, verslag van twee avonturiers

Geplaatst op zondag 5 oktober 2008 om 20:13 uur

Daar gingen we (Bart, Ralph, twee Scorpio vrienden/ deelnemers en supporters), op zaterdag 13 september om 8 uur richting Delft voor een 20 kamp. Bepakt met veel extra kleren, mueslirepen, fruit, drink bouillon, brood en de nodige tips van meervoudig 20-kamper Toine van Beckhoven uit Goirle. Vandaar de drinkbouillon, zout drinken wat de kramp geen kans zou moeten geven, aldus Toine. We zijn benieuwd…

100m, na de warming-up stonden om 10.00uur 14 atleten klaar voor de ultieme meerkamp uitdaging. Geholpen door de starter liep Ralph een PR, 12.04sec, met een schijnbaar valse start. Een erg goed begin van dit weekend. Bart had een normale start van de meerkamp. Verspringen was het volgende onderdeel, duidelijke doelen. Voor Bart de 5m en voor Ralph de 6m. Bart lukte het net niet om de 5m grens te passeren, Ralph sprong in de 2e poging naar 6.04m en hield de 3e poging voor gezien. Krachten sparen waar het kan was is immers ook een tip van Toine.

Een nieuw onderdeel stond nu voor ons klaar, de 200m horden. Weinig verwachtingen, gewoon knallen en zien wat het wordt. Beide tevreden met hoe het ging. Tijd voor een relatief rustig onderdeel, kogelstoten. Ralph stond goed in te stoten, maar in de wedstrijd kwam het er pas laat uit. Een PR in de 3e poging, 9.46m. Bart wist ook een PR te stoten, 9.74m, een lekkere opsteker!

Als 5e onderdeel stond de 5km op het programma. Je kon niet voluit, want je moet nog 5 onderdelen op zaterdag. Op advies van Toine ongeveer 1,5minuut boven je PR gaan lopen. En dat werd gedaan, allebei een schema gekozen en netjes uitgelopen op 18.41.01min voor Ralph en 19.31.22min voor Bart. Een klein uurtje later moest gelijk de 800m gelopen worden. Achteraf de zwaarste combinatie van het weekend voor Ralph. Van rondjes 1.30min moet je opeens twee rondjes in +/- 1.03min af zien te leggen. De benen dachten hier anders over, en we kwamen met teleurstellende tijden van dik boven onze PR’s op de klokken.

Nadat de eerste teleurstelling voor Ralph een feit was moesten we toch door naar het hoogspringen. Bart deed wat hij moest doen en ging, met schaar, over de 1.40m. Ralph had een extra vaatje energie nu al aangeslagen en vloog in 1 poging over 1.95m en pakte zeer veel punten op de rest. Het 8e onderdeel van de dag was de 400m, waar normaal op 100m voor de streep het zuur in je benen loopt was hier het advies om stevig door te lopen, maar deze laatste 100m niet voluit te gaan. We liepen allebei een goede tijd en de verzuring was uitgebleven.

Alweer een nieuw onderdeel, kogelslingeren. Bart 0x op getraind en Ralph 1x, voor Bart volgde een spoedcursus ter plaatse, daarna drie pogingen en tevreden kwamen we terug van dit onderdeel. We kregen de slingerkogel immers toch in de sector.Deze dag hadden we zwaarder verwacht van te voren, maar met slechts 1 tegenvaller hadden we zin in de afsluitende 3000m steeple-chase om 18.30uur. Omdat er een nachtrust zou volgen zijn we beide volle bak gaan lopen, achteraf erg stom geweest. Beide hebben we het zuur in onze benen gelopen, voor Bart gelukkig nog wel met een PR (11.50.66min).

  
 

Zondag 14 september, dag 2 van de 20 kamp. Ralph z’n spikes vergeten, die lagen nog op de verwarming te drogen van de 3000m steeple-chase. Ze zouden uiteindelijk later op de dag nog richting Delft komen met wat supporters. Maar beide stonden we met volle kuiten aan de start van dag 2, dat was toch stukken minder, zeker als je nog 10 onderdelen moet.

Met wind tegen en volle kuiten was om 10.00uur de 110m horden het 11e onderdeel van de meerkamp en onderdeel 1 van de zondag. Bij Bart speelde een irriterende pees rondom de knie van zaterdag nog op en kon niet voluit gaan. Ralph had last van de kuiten, wind en algemene vermoeidheid waardoor de explosiviteit ontbrak. Dit zou bij het discuswerpen ook voor beide het geval zijn. Je lichaam heeft vrijwel geen energie meer in zich en als de kuiten dan ook nog tegen werken beloofd het een lange dag te worden. Discuswerpen hadden we allebei niks extra’s in petto, dus normale prestaties.

De 200m ging in de serie van Ralph gelijk op, alle 6 de lopers tussen 25 en 26 seconden. Met een 2e plaats voor Ralph. Bart kon wederom niet voluit gaan door de irriterende pees rondom de knie. En als extra “toetje” liepen de bovenbenen ook nog eens vol tijdens de 200m, een extra hindernis voor de rest van de dag. Gelukkig was er nu tijd voor rust, polsstokhoogspringen op het programma. Dat onderdeel kost altijd veel tijd, alle tijd werd gepakt om rust te nemen vanaf nu. Bij dit onderdeel is het een combinatie van kracht, explosiviteit en coördinatie. Alles wat ondertussen zeg maar weg is uit je lichaam. Geen goede prestaties, futloos was het kernwoord.3000m, bij Ralph een beetje angst. Omdat hierna weer een snel nummer zou volgen (400m horden) En dat was juist eenzelfde combinatie zoals op de zaterdag met de 5km en 800m. Alweer op een van te voren bepaald schema vertrekken en niet te gek doen. Tevreden waren we allebei na afloop, beide een nette tijd en niet helemaal stuk gelopen. Klaar voor de 400m horden, voor Bart een nieuw onderdeel. Met de nodige pijntjes viel het wel mee en finishte in een goede tijd van 1.13.05min. Ralph ging er nu gewoon in vliegen en maar zien hoe ie zou finishen. Dit werd beloond met een tijd van slechts +/- 2seconden boven zijn PR, dit was goed.

Bart lijkt nu pas warm te worden, hij gaat ondanks de pijntjes toch steeds betere prestaties laten zien. Ralph daarin tegen wordt vermoeider en is bijna al zijn fut kwijt. Bij het speerwerpen was dit ook goed te merken. Alles in strijd gooiend landde de speer toch al na een kleine 36m. Bart wist wel te doen wat hij ook wilde. Met een goede afstand van 37.53m was hij zeer tevreden en eindigde voorin het deelnemersveld bij het speerwerpen. Nu volgde nog 1 “tussen” afstand, de 1500m. Beide dachten we, gewoon meegaan met de rest, straks alleen nog de 10 km uitlopen. Voor Bart alweer een goeie tijd, 5.04.47min, maar de pijn werd wel erger. Ralph liep een teleurstellende 1500m.

Op naar het laatste technische onderdeel, hink-stap-sprong. Nog even die knieën en enkels slopen! Ralph liet gelijk een goede 1e poging zien, 11.74m, en besloot alleen nog in de 3e ronde mee te doen. Toch weer krachten sparen, dit leverde in de 3e poging 2cm meer op. Bart kon de grote klappen niet opvangen met zijn knie en deed dus maar 1 poging. Nu kwam misschien wel de grootste uitdaging, de afsluitende 10.000m. We hadden afgesproken samen te werken, elk rondje kop over kop met 1.45min per ronde. We kregen nog hulp van Toine en de eerste 7km hebben we in een treintje gelopen, kop over kop. Toen vertrok Toine uit het groep, Ralph vertrok op 2km voor de streep en Bart liep netjes door op 1.45min per ronde.

Na een slopend weekend en de kuiten nog voelend (het is ondertussen de donderdag er na) was het vooraf gestelde doel, 10.000 ptn, van Ralph behaald, de 10.375 ptn en tevens daarmee de overwinning en een 10e plaats op de aller tijden lijst in Nederland. Bart wist 7530 punten te scoren en haalde hier mee een mooie 8e plaats binnen in het seniorenveld, maar hij was de 1e A-junior in Nederland die een 20 kamp voltooide.

Allen krampachtig lopend hadden we eindelijk wel zin in een vette burger van de McDonalds. Waar misschien nog wel de mooiste opmerking vandaag kwam. Met 4 krampachtig lopende mannen in de Mac kregen we van een willekeurige klant de opmerking: “Wat hebben jullie met elkaar gedaan?” Tsja, leg dat dan maar uit. Al met al, een geslaagd maar vermoeiend weekend!

Bart Candel en Ralph Jacobs