Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

In memoriam: Frans Jacobs

Geplaatst op maandag 25 mei 2015 om 21:55 uur

Met verslagenheid hebben wij vernomen dat in de nacht van vrijdag op zaterdag 23 mei Atledo-er en oud-trainer Frans Jacobs is overleden.

Degenen die op de zaterdagochtend nog met hem in het bos liepen, wisten al dat Frans darmkanker had. Na een operatie in januari van dit jaar leek hij te kunnen revalideren, maar de laatste tijd ging zijn toestand toch snel achteruit. Zoals zoon Bart schreef: “Nieuwe complicaties maakten dat onze marathonman in een triatlon was beland. Maar dat had niemand hem verteld. En daar had hij niet voor getraind.”

Frans werd geboren op 14 juli 1939. Hij had jarenlang een aantal modezaken in de regio en was een man die moeilijk stil kon zitten. Hardlopen was zijn grote passie. Sinds 29 maart 1995 was hij lid van Atledo en hij was jarenlang een enthousiaste en geliefde looptrainer. Hij liet een advertentie in het Weekblad van Dongen zetten met een oproep voor loopliefhebbers om onder zijn leiding te gaan trainen voor deelname aan de marathon van Londen. In een half jaar tijd stoomde hij iedereen klaar en alle deelnemers haalden de finish. De meeste lopers van die groep zijn lid gebleven van Atledo. Later volgde ook deelname aan andere (buitenlandse) loopevenementen.

Nadat hij stopte als trainer bleef hij lopen, een keer per week voor zichzelf en op zaterdagochtend in de Duiventoren met de groep van trainer Frans Haarbosch (de training die steeds met de inmiddels traditionele koffie en iets lekkers wordt afgesloten).

Frans was een markante persoonlijkheid met een uitgesproken mening over allerlei zaken, maar ook met relativeringsvermogen en veel humor. Hij laat zijn vrouw Marja en twee zoons en een dochter na.

Aanstaande vrijdag 29 mei kun je om 15.00 uur afscheid nemen van Frans in het nieuwe crematorium te Oosterhout (Florijnstraat 60), aan de Vijf Eikenweg op slechts een steenworp van “zijn” loopbos. De familie stelt de komst van Atledo-ers op prijs, want zijn loopmaatjes waren de levenslijn van Frans.

Wij wensen zijn vrouw Marja en zijn kinderen en kleinkinderen sterkte toe in deze moeilijke tijd.


Overlijdensbericht fam Jacobs

Afscheid van Frans Jacobs

Intens verdrietig hebben wij op zaterdag 23 mei 2015 afscheid genomen van onze lieve Frans. Hij bracht verbinding tussen mensen en was zo ons grote voorbeeld. Zelf vond hij zeer zeker verbinding bij de loopgroepen van Atledo die hij sinds 1999 heeft begeleid. Samen lopen, samen grenzen verleggen. Mensen van nul meter naar hun doel brengen. Of het nu 5 of ruim 42 kilometer was. En al lopend mooie verhalen over alle facetten van het leven uitwisselen. Open, eerlijk en echt. Bij Atledo, in de Duiventoren maar ook in het Franse Beaune of een andere stad waar Frans met zijn groep aan een wedstrijd meedeed. Voor de etentjes die daar uit voortkwamen, zegde hij alles af. Deze ervaringen hebben van Frans een nog mooier mens gemaakt en daar voor zijn wij alle loopvrienden van Atledo bijzonder dankbaar. Jullie hebben geen idee hoe belangrijk jullie voor hem zijn geweest. Op zijn ziekbed verlangde hij nog zo naar de mensen in het bos en op de baan. Hij sms-te op een zaterdagmorgen: “De groep in de Duiventoren was mijn ding.”

Wij nodigen daarom zijn loopvrienden uit afscheid te komen nemen van Frans.
Dit afscheid is op vrijdag 29 mei om 15.00 uur in de aula van crematorium Oosterhout, Florijnstraat 60 in Oosterhout.

Marja Jacobs en (klein)kinderen
Bas Dongen 1
5101 BA Dongen