Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Louis Hendrix kan niet stoppen met sporten

Geplaatst op maandag 24 november 2014 om 12:20 uur

Louis Hendrix is 80 jaar oud en heeft zijn hele leven al gesport. Tot zijn 51e voetbalde hij. Daarna deed hij even niets in clubverband en begon in 1993 opnieuw, nu bij Atletiek en Trimvereniging Atledo in Dongen met het Aspirantenprogramma, een looptraining speciaal voor mensen die het sporten weer willen oppakken.


Louis Hendrix, derde van links, tijdens de training van Ouderen in Beweging

'Ik was toen 60 en al geruimte tijd met de VUT. Het was niet zo dat ik me verveelde. Ik had genoeg te doen thuis, maar ik voelde wel dat ik weer moest gaan sporten. Het Aspirantenprogramm van Wim Bakker was net iets voor mij. Een aantal maanden heel intensief trainen van met moeite 100 meter hardopen tot aan 10 kilometer in een uur hard kunnen lopen. Ik vond het echt leuk en heb vaak aan wedstrijden meegedaan. Het was een hele ervaring om weer te gaan sporten, maar het ging snel heel goed. Na de Aspiranten ben ik overgestap naar een gewone loopgroep. Toen ging mijn gezondheid me parten spelen. Ik kreeg te maken met hartfalen, maar heb dat snel overwonnen en ben weer gaan lopen'.

Hij heeft in zijn leven nog veel meer ziektes moeten overwinnen. Doorbijten is zijn advies en dat helpt hem iedere keer weer bovenop. Het hardlopen heeft hij op moeten geven. 'Van het ene moment op het andere sloegen mijn enkels vast en kon ik geen meter meer hardlopen'. Een alternatief had hij snel gevonden. Sportief wandelen en ook Nordic Walking. Hij heeft de loopgroep ingeruild voor de seniorentraining op zaterdagmorgen. 'We trainen anderhalf uur. Onze trainer Antoon Aarden zorgt voor een afwisselend programma met oefeningen en wandelen. Altijd buiten op de baan van Atledo.' Wie bij een training gaat kijken kan zien dat het behoorlijk intensief is. Er worden allerlei materialen ingezet zoals hoepels, ballen en gewichten. In anderhalf uur tijd worden alle spiergroepen in beweging gezet.

Het trainen in groepsverband vindt hij belangrijk. 'Ik zal niet zo snel in mijn eentje gaan wandelen. In een groep stimuleer je elkaar. Ik heb ook het Nordic Walking ontdekt. Dat loopt erg fijn. Je hebt steun aan de stokken en automatisch een betere loophouding. De sociale contacten zijn erg belangrijk. Deze grote groep is al heel lang bij elkaar en dat is gewoon gezellig. Het is goed om te blijven sporten, maar ik merk wel dat de slijtage gewoon doorgaat', verzucht Louis die overigens vaak te vinden is op de accommodatie. 'Op maandag ben ik supporter van mijn oude loopgroep en op donderdag ga ik ook meestal even kijken'. Als er wat geklust moet worden is Louis ook bereid de handen uit de mouwen te steken. 

Aan stoppen denkt hij nog lang niet. 'Ik houd de anderhald uur trainen op zaterdagochtend gemakkelijk vol. Als ik thuiskom ga ik even rusten en dan begin ik weer met klussen. Er is altijd wel iets te doen. Mijn vrouw is ook zo'n bezige bij. Ik heb voor haar een atelier gebouwd in de tuin, waar ze schilderlessen geeft. We zijn eigenlijk altijd bezig en dat houdt ons jong.'