Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Atledo Masters strijden tot op de laatste meter

Geplaatst op zaterdag 4 oktober 2014 om 15:10 uur

Het waren twee fantastische dagen!

Deze reclameslogan was volledig van toepassing op de clubkampioenschappen van Atledo, die in het laatste weekend van september onder fantastische weersomstandigheden en in een schitterende ambiance werden afgewerkt. Vooral door de mannen Masters werd alles uit de kast gehaald om er een mooie strijd van te maken. Al vanaf de start van het atletiekseizoen in april wordt er naar dit evenement toegewerkt en dat was te merken aan de grote opkomst van twaalf mannen, topprestaties, onderlinge verbroedering en af en toe ook mooie bloopers en semi-opbeurend commentaar.

Na de eerste dag met de onderdelen 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en de afsluitende 400 meter lag het veld nog dicht bij elkaar en was er in feite nog van alles mogelijk. Maar bij de mannen masters komt het er vooral op aan hoe iedereen die eerste loodzware dag heeft verwerkt en kun je het aan om nog een keer te pieken, respectievelijk blijf je heel op het eerste onderdeel 100/110 meter horden? Een van de topfavorieten, Frank Pols, had vooral moeite met de druk, hetgeen resulteerde in wat mindere werpresultaten. De verrassing van de eerste dag Albert Verschuren miste bijna het complete onderdeel horden, maar kreeg via een coulante jury en op voorspraak van zijn mede-atleten toch een herkansing, goed voor 37 punten.

Letterlijk hoogtepunt van de tweede dag werd het polsstokhoogspringen, waar met name Jan-Willem van Heeteren en Hens Koreman volledig onervaren, maar onbevreesd aan de start stonden. Of was het met de moed der wanhoop om de broodnodige punten bij elkaar te sprokkelen? Helaas leverde het deze twee matadoren net geen punten op, maar duidelijk werd wel dat volgend jaar geen enkele master dit onderdeel meer kan, noch mag missen, wil hij in de top 10 eindigen. Dat wordt waarschijnlijk een tweede mat erbij of in ieder geval twee series, net als bij het hoogspringen. Wel denken we erover om een valhelm verplicht te stellen.

Er zijn soms nog wel eens kritische geluiden over de leeftijdcompensatie, maar de evenredige verdeling van alle leeftijdscategorieën op het podium maakt duidelijk dat juist met deze puntentelling iedereen gelijke kansen heeft, als je maar geen onderdelen mist (en regelmatig traint!). Uiteindelijk wist de jonge vijftiger Frank Pols met een goed ingedeelde 1.500 meter zijn 15 jaar jongere concurrent Jeroen Farla met twee punten voor te blijven. Frits van der Velden liet met een constante prestatie over twee dagen alle andere 55-plussers ruim achter zich en veroverde de derde plaats.