Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Masters Atledo knokken tot ze erbij neervallen

Geplaatst op zondag 18 mei 2014 om 12:18 uur

Hevige regenbuien en harde wind mochten de pret van de Atledomasters niet drukken. Ondanks het slechte humeur van de weergoden werden zelfs PR’s en CR’s gevestigd tijdens de eerste competitiewedstrijd bij a.r.s.v. THOR in Roosendaal.

Ploegleider Frits van der Velden had een grote mannenploeg op de been weten te brengen en ook collega-ploegleider Rian Peeters was het gelukt om ondanks ettelijke blessures toch een representatief damesteam op te stellen.

Nadat de plassen voor de startblokken waren weggeveegd, beten Leo van der Pol en Jan-Willem van Heteren bij de mannen op de 100 meter het spits af. Met een stevige bries in de rug en een kletsnatte baan (kort voor de start werden de plassen bij de startblokken weggeveegd) leverde dat tijden op van 14,60 en 14,79. Piet van Ham haalde met zijn derde worp van 26,78 mtr. ondertussen 500 punten op bij het discuswerpen (later stootte hij de kogel nog naar 8,71 mtr.) . Daarna was het de beurt aan Ard-Jan Moerdijk en Frits van der Velden om de elementen te lijf te gaan op de 800 meter. Door de harde tegenwind stonden de mannen bijna stil richting 600-meter-punt. Snelle tijden waren dan ook niet mogelijk, maar gezien de omstandigheden mochten Ard-Jan en Frits tevreden zijn met respectievelijk 2.40,22 en 3.02,74. Daarbij moet worden aangetekend dat Frits beweerde gevoelsmatig beter te hebben gelopen dan eerder in de week bij de avondwedstrijd van Scorpio, ondanks dat hij ’s nachts zo ongeveer het licht had uitgedaan op het feest van de atletieksenioren- en masters. Met een betere voorbereiding moet Frits dus nog sneller kunnen.

Ondertussen ging het aardig plenzen terwijl Frank Pols mocht hoogspringen en Bernard Oerlemans de kogel in de modder mocht stoten. Frank liet zich niet van de wijs brengen en sprong gewoon naar een nieuw PR van 1,40 mtr. en Bernard liet de kogel na 9,62 mtr. in de modder opspatten, wat hem de hoogste individuele dagscore van de Atledomannen opleverde, 614 punten. Verderop sprong Jan-Willem 3,91 mtr. naar, waarmee hij niet tevreden was, maar wat hem wel de punten voor de ploeg opleverde (de 4,17 mtr. van de twee categorieën jongere Frank was minder punten waard).

Op de 1.500 meter maakte Raymond Wabeke zijn debuut. In het najaar begon hij pas bij Run for Fun en nu maakt hij al een opmars in de wedstrijdgroep onder leiding van Marian Mahieu. Raymond deelde zijn race goed in en liep een hele nette tijd van 5.16,67 min. Toch tekende Jack Stokkermans op dit onderdeel voor de punten, omdat zijn tijd bij van 5.54,64 min. in zijn categorie M50+ meer punten waard was. Mooie prestaties van beide masters dus.

Op de 400 meter realiseerde Hens Koreman zich pas laat dat hij als eerste moest starten. Dat belette hem niet naar een tijd van 1.11, 52 min. te snellen, een warming-up voor de 12,5 x 400 meters die hij later mocht lopen, wat hij deed in 21.00, 63 min. Alex was de tweede Atledoloper op de 400 meter. Door de harde tegenwind in het eerste deel verzuurde hij te snel, wat hem met de harde meewind naar de finish de controle deed verliezen, zodat hij in 1.07,37 over de finish struikelde. De val bracht de volgers aan het schrikken, maar behalve wat schaafwonden was er weinig letsel. Door de harde (tegen)wind was het speerwerpen waar Bernard aan mee deed, bij vlagen spectaculair. Enkele speren leken wel  boemerangs en deden deelnemers en juryleden verschrikt opzij stappen. Maar zonder gewonden mochten de teams ten slotte aan de Zweedse estafette beginnen. Namens Atledo liepen achtereenvolgens Raymond, Ard-Jan, Alex en Jack naar een tijd van 2.36,64 hetgeen de masters in totaal op 5.022 punten bracht.

De dames leverden zoals gebruikelijk tegelijkertijd hun strijd met de concurrenten. Wereldkampioene Riet Jonkers-Slegers, Claudia La Fors (bij de oude garde beter bekend als Claudia Gijzen), Karin van Ham, Marian Mahieu, Rian Peeters en Sandra Habets behaalden een zesde plaats in de poule en een elfde plaats landelijk, zodat een finaleplaats weer mogelijk lijkt.

Riet mocht bij het verspringen als eerste aan de bak en sprong naar 3,48 mtr. Daarna maakte Claudia na acht jaar haar competitie comeback (en na nog veel meer jaren haar comeback in een wedstrijd namens Atledo). Ondanks dat haar lies problemen gaf, liep ze in de regen naar 15,85. Later bleek dat ze wel te veel gegeven had om nog op de afsluitende Zweedse estafette te kunnen starten.

Het eerste onderdeel waarop Karin aan de bak mocht was de 800 meter. De tijd laten we hierbij maar achterwege. Een 5 km. bij de Kaaienloop de avond ervoor en het al genoemde senioren- en mastersfeest de nacht ervoor waren in ieder geval debet aan haar mindere prestatie. Bij het speerwerpen had dat later veel minder invloed, want met 30,39 mtr. pakte zij maar liefst 639 punten.

Trainster Marian kreeg naar het leek de meeste regen te verduren tijdens haar 1.500 meter. Zelf minder getraind (vanwege blessure en de voorkeur die ze geef taan het training geven), kwam ze in het beestenweer tot een hele nette 5.45,57 min., een nieuw CR bij de vrouwen masters 45+. Schoonzus Rian Peeters was inmiddels begonnen aan het discuswerpen. Ondanks fysieke klachten kwam ze toch nog tot 29,56 mtr. (en 655 punten), waarover ze zeker tevreden mocht zijn. Bij het kogelstoten kwam ze even later ook nog tot 8,69 meter.

Marianne van der Velden had de eer om in deze omstandigheden 3.000 meter te mogen lopen. Dat deed zij uitstekend. Ze verbeterde haar PR met 16 seconden en bracht het op 15.22,77, tevens een nieuw CR bij de vrouwen masters 55+. De topscore van de dag behaalde Riet bij het hoogspringen. Haar hoogte van 1,10 mtr. leverde haar als D70+ maar liefst 965 punten op.

Op de slotafstand werden supporters Frits en Jan-Willem verrast. Nadat Karin (die zich als startloopster op de 400 meter revancheerde voor haar 800 meter), Marian en Sandra hadden gelopen, sprintte Riet de laatste 100 meter. Frits en Jan-Willem moedigden ondertussen luidkeels Claudia aan. Die kon op het laatste moment echter niet starten vanwege haar pijnlijke lies. Riet was al bijna gefinisht voordat de heren dit door hadden.

Onderlinge strijd en elkaar steunen. Ondanks het slechte weer maakten de Atledomasters er weer een mooie dag van. Op naar een zonnige wedstrijd in Kerkrade op 22 juni!

De volledige uitslag vind je hier.