Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Riet Jonkers 2x wereldkampioen

Geplaatst op woensdag 30 oktober 2013 om 09:45 uur

Op een zeer natte dag half oktober vertrok Riet Jonkers naar het zonovergoten Brazilië om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen atletiek voor masters. Vanuit de hele wereld waren duizenden atleten uit 82 landen naar Porto Alegre getrokken om daar hun kampioenschappen te houden. De jongste deelnemer was 35 en de oudste 99 jaar.

Riet is net 70 jaar geworden, dus lag een wereld voor haar open. De masters worden ingedeeld in leeftijdscategorieën van 5 jaar, Riet is dus net in een nieuwe leeftijdscategorie gekomen van dames met een leeftijd van 70 t/m 74 jaar. Ze heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt door naast 8 Nederlandse records 2 gouden (400 meter en 800 meter) en 3 zilveren medailles (zevenkamp, 80 meter horden en 200 meter horden) mee naar huis te nemen. Maar vooral de 400 meter was de uitsmijter van het toernooi: ze verpulverde het wereldrecord in haar categorie en bracht het op 75.81 sec. Riet gefeliciteerd.

Bij een wereldkampioenschap voor masters ga je er vanuit dat alle zaken rondom de wedstrijd goed geregeld zijn, maar dan ken je de Zuid-Amerikaanse stijl van organiseren nog niet. Voor wie uitleg wil over het begrip “Zuid-Amerikaanse toestanden”; Riet traint bij de wedstrijdgroep en is (uiteraard na de training) te bevragen op dit onderwerp.

Wie zijn Portugees wil opfrissen of gewoon de uitslagen wil bekijken, de website van het toernooi: https://wma2013.com/en/