Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Pats! Jongens C vijfde van Nederland!

Geplaatst op maandag 12 september 2011 om 19:14 uur

Pats! Jongens C vijfde van Nederland!
Geschreven door: Jordy Pfrommer            Foto’s: Jos van den Elshout ( www.elshoutjes.nl ) en Atledo

De jongens junioren C van Atledo hebben afgelopen zaterdag in Best een knappe vijfde plaats weten te bemachtigen tijdens de landelijke finale competitie. Met een puntentotaal van 6186 punten kwamen zij 60 punten te kort om een podiumplaats te halen. Familie, trainers en atleten zijn trots op deze knappe prestatie van de jongens.


Op zaterdagochtend staan de jongens al klaar bij de Salamander. Bram, Cas, Daan, Martijn, Pim en Robin zijn ontspannen en hebben er vooral zin in om te gaan knallen in Best. “Pats!!”, roepen Robin, Bram en Cas tegelijk. Een juichkreet die wij nog vaker zullen horen die dag.

In Best aangekomen wordt de spanning toch al iets groter. Eerst is er een heuse vlaggenparade waar de jongens voorgesteld worden aan het publiek. Bij Atledo klinkt er luid gejuich van de supporters die mee zijn gereisd en dan gaat het toch echt beginnen.

Zoals bij elke wedstrijd mag Daan “de Speer” van Krevelen starten met het speerwerpen. De afgelopen weken heeft hij wat rugklachten gehad, maar door intensieve fysio begeleiding en het doen van zijn oefeningen is hij toch fit genoeg om hier te laten zien wat hij kan. De eerste twee worpen zijn aardig, een metertje of 40. Als Daan klaar staat om te werpen bij zijn derde poging begint het al te kriebelen. Aanloop, kruispasjes, blokkeren, werpen…. de speer vliegt, vliegt, vliegt en landt uiteindelijk ver, heel ver! Daan springt een gat in de lucht! “50,26 meter”, schreeuwt hij! De trainers Robin van Sunten en Jordy Pfrommer lopen op hem af en feliciteren hem met de prachtige worp. Dit belooft heel veel goeds voor de rest van de dag.

        

Terwijl de haren nog overeind staan van de superworp van Daan is het enige onderdeel in groepsverband aan de beurt: de 4 x 100 meter. Cas, Bram, Daan en Robin worden bij het juiste wisselvak neergezet en nu is het wachten op het startschot. Voor trainers en supporters is dit het meest zenuwslopende moment van de dag, want mocht een estafette fout gaan, door bijv. een foute wissel, dan moet deze aan het einde van de dag overgelopen worden en krijgen de atleten 50 punten aftrek van het puntentotaal.
Bam! Startschot heeft geklonken. Cas is goed weg en snelt richting de tweede loper Bram. Het stokje wordt perfect doorgegeven! Bram gaat met zijn hele snelle benen richting de derde loper Daan. Daan rent weg, steekt zijn hand naar achteren en weer een goede wissel! Daan gaat als een speer! We zijn al bij de laatste loper beland, als deze wissel goed gaat komt er sowieso een persoonlijk record aan voor deze jongens. Robin vertrekt, ontvangt het stokje en vliegt naar de eindstreep, 49.32 seconde! Voor deze jongens inderdaad een persoonlijk record. Voor het eerst lopen zij onder de 50 seconde, klasse!
Trainers en supporters hebben nu de tijd om weer te herstellen en zijn trots op de jongens.

       

Nog een paar sprongetjes over de 1.40 meter en Martijn Flipsen is klaar om te beginnen met het hoogspringen. Op de training sprong deze jongeman belachelijk hoog uit driepas over de 1.60 meter. Als hij dit vandaag zal halen betekent dat een persoonlijk record voor hem. De 1.40 meter is een eitje, net als de 1.45 meter. Vijf centimeter hoger komt hij op 1.50 te liggen, ook geen probleem voor de springer. Dan komt nu de 1.55 meter, als hij deze haalt is het een evenaring van zijn persoonlijk record. En zo lui als dat hij springt haalt hij ook de 1.55 meter! Zal hij dan vandaag in staat zijn om die 1.60 meter te halen op een belangrijke dag als deze? Martijn krijgt de laatste aanwijzingen van Robin van Sunten en gaat klaar staan. Hij loopt aan, maakt een klein bochtje, springt… Ja! Ruim over de 1.60 meter! Een PR voor Martijn en weer belangrijke punten binnen voor Atledo. De 1.65 meter blijkt later iets te hoog gegrepen te zijn, maar ook Martijn weet een persoonlijk record te behalen en dus punten te scoren voor Atledo.

         
Tijdens het hoogspringen wordt er al horden gelopen door andere categorieën. Bram van den Elshout en Robin Mertens zullen er straks ook aan moeten geloven, 100 meter lang over hekjes springen van 84 centimeter hoog. Terwijl zij bezig zijn met de warming-up struikelt Robin over een horde, maar zo taai als dat hij is gaat er een pleister op zijn knie en wil hij die horden nog steeds opvreten. Deze honger zal gauw gestild worden, want hij mag starten in de eerste serie. Het startschot klinkt en hij is goed weg. Robin vliegt werkelijk over de horden heen. Met nog een paar horden te gaan blijft hij er achter een hangen met zijn voet. Robin ligt op de grond, maar dit was bijna niet te zien. Zonder er bij na te denken staat hij op en knalt hij nog over de andere horden heen om toch nog punten te pakken voor zijn club, klasse! Licht gehavend kwam hij uiteindelijk na 21.76 seconde over de finishlijn.
De snelste atleet dit seizoen bij Atledo op de sprint en de horden is dan aan de beurt, het sprintkanon Bram van den Elshout. Hij zit in de serie na Robin en zal misschien iets meer gespannen zijn na wat hij gezien heeft in de vorige serie, maar Bram laat zich niet gek maken. Hij zit klaar en ook hij is goed weg. Een, twee, drie, pats! Een, twee, drie, pats! Als een gek gaat hij over die horden heen. In 16.04 seconde weet Bram de tien horden te passeren. En dit betekent ook voor hem een persoonlijk record!

         

Ondertussen worden er tussenstanden opgehangen. We staan tweede met nog vijf onderdelen te gaan. Het is heel spannend, want de nummers 1 t/m 8 liggen allemaal zo dicht bij elkaar dat alles nog mogelijk is. Met nog het discuswerpen, verspringen, de 800 meter, kogelstoten en sprinten te gaan is alles nog mogelijk voor de jongens van Atledo. Trainers Jordy en Robin hebben afgesproken hun kop kaal te scheren bij een podiumplaats en er wordt al gefantaseerd over hoe het zal staan.

Maar voor het zover is mag onze werper Daan weer in actie komen, ditmaal bij het discuswerpen. Daan klaagt dat de ring erg glad is, maar weet zich goed op te laden voor dit onderdeel. Met een handdoek in de ring om zijn schoenen iets stroever te vegen gaat hij klaar staan om te werpen. Hij draait en de discus landt ver in de 30 meter. Daan is nog niet echt tevreden. De tweede worp gaat helaas in het zijnet, ongeldig dus. Zijn verste worp komt weer ver in de 30 meter terecht, 37.06 meter om precies te zijn. Hij behaalt hiermee een derde plaats en gooit het hele seizoen al constant op dit onderdeel. Een derde plaats op dit onderdeel en dus weer belangrijke punten voor de jongens.

         

Dan mag hij eindelijk op een individueel onderdeel in actie komen. Na lang wachten mag Cas zich gaan klaar maken voor het verspringen. Hij meet zijn aanloop uit met het aantal voetjes dat deze lang is en gaat inspringen. Bij het inspringen ziet het er al goed uit. Cas zit goed met zijn aanloop en landt ver in de bak, maar deze sprongen tellen uiteraard nog niet. “Cas springen”, wordt er geroepen. Hij loopt aan, springt en landt in de bak. Dan gaat er een rode vlag omhoog, ongeldig. Robin van Sunten geeft hem een korte tip en Cas laadt zich op om een reuzensprong te springen. Hij staat klaar voor de tweede poging. Op het bord waar de uitslag opkomt zodat iedereen kan zien wat hij heeft gesprongen verschijnt een 5, al 5 meter ver dus, maar hoe ver over die 5 meter? Dan verschijnt er 41 centimeter op het bord.
Cas is in extase, want dit is een persoonlijk record van hem waar hij al zo lang op zit te wachten bij dit onderdeel. Maar het wordt nog mooier, want in de volgende sprong weet hij nog zelfs 2 centimeter verder te springen! Klasse!

         

De een vindt het verschrikkelijk om deze afstand te lopen en de ander geniet ervan: de 800 meter. Nu hebben ze bij Atledo geluk dat er bij deze jongens niet één, maar twee lopertjes in de groep zitten. Pim van der Pol en Martijn Flipsen mogen vandaag gaan knallen op de 800 meter. De omstandigheden zijn misschien niet optimaal, het is erg benauwd en de lucht is vochtig, maar daar weten deze jongens wel mee om te gaan.
Pim is de eerste van de twee die in actie komt. Hij loopt goed mee met de voorste lopers. Het tempo ligt wat laag en niemand wil het voortouw nemen in deze race. Uiteindelijk is het Pim zelf die naar voren weet te kruipen en het tempo weet te versnellen. Met een tijd van 2,34 minuten loopt hij maar 3 seconden boven zijn persoonlijk record en heeft hij dus een uitstekende race gelopen.
Martijn zit in de tweede serie en hij heeft er zin in. Zoals hij vaak doet gaat hij zodra het startschot heeft geklonken op kop lopen en slaat al meteen een gat met de andere lopers. Dit blijkt later niet meer te dichten. Martijn loopt een ronde van ongeveer 1.06 minuut, keurig. Maar hij moet nog een ronde. Hij blijft op kop lopen en gooit er alles uit wat er nog in hem zit. De klok tikt over de 2 minuten heen en 15 seconden later finisht Martijn. Een tijd van 2.15 minuten dus. Een hele mooie tijd! Dit is ongeveer een evenaring van zijn persoonlijk record en een vijfde plaats bij dit onderdeel.

         

Naast het verspringen staat voor Cas ook het kogelstoten op het programma. Een onderdeel waar hij op uit kan blinken. Armen los en ingestoten. Klaar om te presteren dus! Cas pakt de kogel en bij de eerste poging gaat hij al over de 12 meter. Een knappe stoot. Daarna weet hij nog verder te stoten, richting de 13 meter. Met 12,53 meter zit hij maar 20 centimeter onder zijn persoonlijke record en wordt hij zelfs eerste bij het kogelstoten. Met nog een onderdeel te gaan weet Cas de jongens van Atledo weer op koers te zetten voor een podiumplaats.

         

Het laatste onderdeel van de dag, misschien wel het mooiste nummer van atletiek, hét koningsnummer: de 100 meter sprint. Onze twee hordelopers Bram en Robin mochten samen ook aan de start van de sprint verschijnen. Een onderdeel waar het verstand op nul gaat en je zo snel mogelijk naar de finishlijn moet sprinten. Robin zit in de eerste serie en heeft zich na zijn valpartij weer helemaal opgeladen. Robin is heel goed weg en loopt technisch ook een goede race. Uiteindelijk heeft hij deze sprint in 13.24 seconde weten te lopen. Een snelle tijd!
Bram mag in de laatste serie starten. De series zijn op tijd ingedeeld, dus Bram zit tussen de snelste jongens van deze dag. Alle atleten zitten klaar om te starten en er klinken twee schoten, een valse start dus. Iedereen mag weer terug naar zijn startblok om opnieuw te starten. Weer klinken er twee startschoten en is het Bram die de valse start maakt. Hij moet dus de volgende keer goed starten, want bij twee valse starts ben je gediskwalificeerd. Gelukkig is Bram goed weg en gaat hij als een luipaard richting de finishlijn. Zijn tijd: 12.70 seconde. Een goede tijd! Voor iemand die pas een klein jaar aan atletiek doet is dit gewoon klasse!

         

Dan is het moment aangebroken. Niemand weet hoe het puntentotaal eruit ziet na het laatste onderdeel. De atleten, trainers en supporters worden gevraagd om richting de kantine te komen, want de uitslag is bekend. De speaker begint bij de nummer 12 van de dag en gaat zo richting het podium. Bij plaats vijf wordt Atledo genoemd, helaas geen podium voor de jongens. Als we naar het eindklassement gaan kijken zien we dat het maar 60 punten scheelt met de nummer 3. Eerst is er een kleine teleurstelling, maar later beseft iedereen pas hoe goed dit is. Alle jongens hebben hun stinkende best gedaan vandaag, er zijn veel persoonlijke records behaald en ze zijn vijfde van heel Nederland geworden. Daarbij komt ook nog kijken dat als je naar de onderstaande statistieken kijkt, dat Atledo uit het dorpje Dongen in Nederland heel groot kan zijn.

1. Ciko '66 Arnhem 147.018 inwoners
2. Heerenveen Heerenveen 43.000 inwoners
3. Atletiek Maastricht Maastricht 118.533 inwoners
4. Spado Bergen op Zoom 65.845 inwoners
5. Atledo Dongen 25.061 inwoners


Bram, Cas, Daan, Martijn, Pim en Robin,

Van harte gefeliciteerd met deze prestatie! Jullie mogen hier trots op zijn. Het is alweer even geleden dat een jeugdteam van Atledo op het hoogste niveau heeft uit mogen komen, maar jullie hebben het toch maar zo ver gebracht. Wat wij en ook jullie in eerst instantie niet hadden verwacht. Klasse en ga vooral zo door mannen! We zijn trots op jullie! Pats!

Jordy en Robin