Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Dwars Door Dongen 2008: uitslagen

Geplaatst op zaterdag 24 mei 2008 om 22:00 uur

De 24e editie van Dwars Door Dongen is weer voorbij.
Alle uitslagen kunt u vinden op www.dwarsdoordongen.nl

Verslag uit BN de Stem:

Willemse wint dankzij ontbreken toppers

door Wouter Schelvis. maandag 26 mei 2008 | 08:15

Jan Willemse komt als eerste over de eindstreep van Dwars door Dongen in een tijd van 34.21 minuten. foto Rene Schotanus/het fotoburo 

Jan Willemse komt als eerste over de eindstreep van Dwars door Dongen in een tijd van 34.21 minuten. foto Rene Schotanus/het fotoburo

ATLETIEK - De 46-jarige Jan Willemse uit Alphen staat sinds zaterdagavond op de erelijst van de befaamde stratenloop Dwars door Dongen.
Niet als winnaar in zijn eigen categorie, maar als de man die echt iedereen achter zich wist te houden.

Is Willemse dan zo hard gaan lopen dat hij de altijd aanwezige internationals kan verslaan? Nee, want hij was tijdens deze 24e editie met voorsprong de beste loper. Waar normaal gesproken lopers van rond of zelfs onder de 30 minuten de wedstrijd beheersen, bleek nu de 34.21 minuten van Willemse de toptijd. Geen snelle Kenianen, geen nationale toppers zoals Greg van Hest of Luc Krotwaar, niets van dit alles.

Het deed aan het enthousiasme van speaker Sjaan Smits niets af. Willemse werd op de laatste 400 meter over de baan van Atledo met evenveel passie binnen geloodst als de eerder genoemde toppers. Zelf bleef de winnaar er nuchter onder. "Vreemd inderdaad, met deze tijd zou ik normaal gesproken niet bij de eerste vijf zitten. Het had wel wat harder gekund, maar daar was al snel geen aanleiding meer voor. Na de start kon niemand volgen. Ik heb nog wel een keer vol op de rem moeten trappen omdat een hooiwagen van het land zomaar het parcours opdraaide. Misschien had ik hier een 33-er kunnen lopen."

Achter de winnaar liepen maar liefst drie man uit Oisterwijk over de meet. De snelste van dit trio werd de net als Willemse in het CAT-team acterende Corné van Oorschot. In de slotfase verschalkte hij ex-wielrenner Leon van der Heijden (Taxandria). De eerste zes finishers waren allemaal Masters. Oosterhouter Tom Huijben (Vitalis) kwam na 36.32 minuten als eerste senior binnen.

Ook bij de vrouwen waren er geen topatletes aan de start. De winst ging na 42.29 minuten naar de Tilburgse Karien Coppens. De loopster van Attila bleef Marjolein van den Diepstraten (Scorpio) 44 seconden voor. Coppens (27) was na afloop blij met de winst, maar ontevreden over haar tijd. "Mijn doel was om onder de 41.50 minuten te lopen. Halverwege zat dit er nog in, maar in de slotfase kon ik dat tempo niet vasthouden. Ooit hoop ik eens onder de 40 te lopen. Eerst maar eens vier jaar werken aan mijn promotie aan de Universiteit van Nijmegen."

Voorafgaand aan het hoofdnummer, de tien kilometer, waren al 160 deelnemers vertrokken voor de helft van deze afstand. De jeugdige Maico Suijkerbuijk uit Roosendaal was het snelste terug op de baan. Hij liep de 5000 meter in 17.22 seconden.

Anne Vergunst (Scorpio) won bij de vrouwen en deed dit niet onverdienstelijk in 19.31 minuten. "Het parcours is niet echt uitdagend", vertelde ze na de race. "Het voordeel van zo'n heen en weer traject is dat je de wind goed kunt benutten. Ik ben niet te hard gestart met die tegenwind en daarna met het windje in de rug mijn tegenstandster voorbijgelopen."

Organisator Ine van Iersel zag de terugloop in kwantiteit en kwaliteit met lede ogen aan. "Sinds de Pleinloop op de kalender staat wordt het hier minder. Volgend jaar willen we op een veel leuker parcours weer echt Dwars door Dongen. Onze Burgemeester Simone Dirven heeft vanavond aangegeven mee te willen werken aan een wedstrijd die dan weer gewoon door het centrum zal lopen. We hopen dat we voor onze jubileumeditie tevens het Brabants Kampioenschap krijgen toegewezen." De 24e Dwars door Dongen trok minder (snelle) lopers dan in voorgaande jaren. Er wordt nu al gewerkt aan herstel tijdens de jubileumeditie van 2009.