Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Goud op de Nationale D-Spelen voor Lekan Dalenberg

Geplaatst op maandag 6 september 2010 om 13:13 uur

Het begint in de zomervakantie al. Lekan heeft zich opgegeven voor een atletiekkamp in Zeist. Samen met een heleboel andere atleten krijgt hij 2x per dag training van toppers uit de atletiek wereld en daarnaast is het gewoon erg gezellig. Enthousiast teruggekomen met de mededeling: ik wil naar de D-Spelen voor hoogspringen en de discus.
 
Zondag 5 september zijn de nationale D-Spelen in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Een mooie omgeving op een mooie dag voor een topprestatie. Eerst in alle rust de aanloop van het hoogspringen uitzetten, 37 voetjes met de spikes. De aanloop is bijna gelijk goed,1.40 meter gaat met gemak, dat wordt de aanvangshoogte. Nogal gewaagd omdat aan het begin van het seizoen1.40 meter het absolute maximum was en het huidige PR 1.45 meter is. Aansluitend naar de discusring aan de andere kant van het stadion. Ook daar was het goede gevoel er omdat Lekan de dag ervoor nog ruim 23 meter gooide. De eerste poging is matig, ruim 15 meter. De tweede poging ongeldig en de druk van het synchroon onderdelen moeten doen is voelbaar, het loopt niet zoals verwacht. Even kijken bij het hoogspringen maar daar zijn ze pas op 1.20 meter aangeland, terug naar de discusring. De discus gaat bij de derde poging wel verder dan de eerste keer maar valt net buiten de lijnen en is ook ongeldig. Lekan haalt hier de finale niet en kan zich geheel richten op het hoogspringen.
 
De lat gaat net naar 1.40 meter. Er zijn nog een heleboel atleten in de wedstrijd. De eerste poging gaat mis. Gelukkig gaat de tweede poging heel goed, met ruim een decimeter ruimte schiet hij over de lat. Bij 1.45 meter hetzelfde proces, de eerste poging net mis, de tweede poging weer ruim eroverheen. Inmiddels zijn de meeste concurrenten afgehaakt. Met drie man gaat de lat naar 1.50 meter.
 
De drukt neemt toe, je ziet aan de kleine bewegingen bij alle drie de junioren. De eerste poging voor alle atleten gaat fout, ook de tweede poging kan niemand de hoogte halen. Bij de derde poging gaan de twee tegenstanders er niet overheen. Alleen Lekan heeft nog de laatste poging. Wat gaat er dan door je heen: 'als ik het haal ben ik Nederlands Kampioen, ik kan het, ik kan het, ik kan het'.  
Volle concentratie, aanloop, sprong en .......... de lat blijft liggen, Lekan gaat er royaal overheen. Iedereen klapt en de ontlading is daar. Lekan straalt en is zich bewust van het moment: Kampioen!!!.
 
De drie volgende pogingen op 1.55 meter gaan maar net mis en de wedstrijd is over. Gelijk wordt hij door de jury meegenomen naar de prijsuitreiking. Een mooi moment op het podium met op de achtergrond de Olympische fakkeltoren. Het was nog lang onrustig op de weg terug.