Atletiek- en Trimvereniging Atledo Dongen

Oliebollen estafette marathon

zaterdag 27 december 2008

Oliebollen estafette marathon

Uitslagen

Uitslagen: Oliebollen estafette marathon 2008-12-27.pdf


Wedstrijdverslag

Op zaterdag 27 december vond er bij Atledo de tweede oliebollenestafettemarathon plaats. Voor het tweede jaar werd er op de laatste zaterdag van het jaar de traditionele oliebollentraining gecombineerd met een “wedstrijd” onder de naam van Oliebollenestafettemarathon.

Deelnemers melden zich met een team bestaande uit 4 tot 8 personen aan voor dit evenement waarbij er per team een afstand van  42.2 kilometer, de afstand van de klassieke marathon, afgelegd moest worden. Het parcours bevond zich deels op het Atledoveld en werd afgewisseld met het bosje bij de Atledo-accommodatie en was ca. 1.200 meter lang. Hierdoor moest ieder team 36 rondjes afleggen, waarbij de laatste ronde door het hele team gezamenlijk gelopen moest worden. Er hadden zich dit jaar 38 teams ingeschreven een stijging met vijfenzestig procent ten opzichte van vorig jaar. Nadat in 2007 de trend was gezet met creatieve namen en uitdossingen, was dit in 2008 op meer teams over geslagen. Wat te denken van teams als:  “ De Woensdag Moggels”, “Tuesday Diamonds”, “Veepad United”,  “Anspachrunners” of “De Oliebollenbakker” om er maar een paar te noemen.

De organisatie had niets aan het toeval over gelaten en had een tent geplaatst voor de kantine. Ook het parcours lag er strak bij en door de vorst was de ondergrond hard, zodat voor degene die een snelle tijd wilden realiseren er volop mogelijkheden waren. Onder een stralende winterzon en een strakblauwe hemel werd het startschot om 10.30 uur gegeven, waarna de 38 startlopers, vanuit de verwarmde tent, de baan oprenden  In de tent was ook het wisselvak, waar de deelnemers van ieder team hun sjerp aan de volgende loper door moest geven, waarna men even op adem kon komen, tot men weer aan de beurt was. Een heel lint van meer of minder verklede atleten gaf kleur aan de accommodatie en sommige voorbijgangers dachten dat Carnaval dit jaar erg vroeg zijn intrede in Dongen had gedaan. De weergoden bleven de organisatie goed gezind, want het bleef een prachtige winterdag.

Alhoewel de organisatie vooraf als slogan had aangegeven dat meedoen belangrijker was dan winnen, kruipt het bloed bij veel atleten toch waar het niet gaan kan. Zo ontstond er dan ook onderling veel strijd en dat niet alleen in de top van de wedstrijd. Op ieder niveau vond iedereen het toch een geweldige uitdaging om juist die deelnemer uit dat andere team in te kunnen halen en er dan bij een volgende serie achter te komen, dat men dit huzarenstukje nog een keer moest herhalen. Tussendoor werden de deelnemers nog tweemaal getrakteerd door muzikale klanken afkomstig van Blaospiepel dat sommige atleten tot nog grotere prestaties aanzette.

Na 35 passages van individuele lopers kwam er voor ieder team de laatste ronde van 1.200 meter die gezamenlijk me alle teamleden afgelegd moest worden, waarna het team onder applaus van de overige deelnemers warm in de tent werd onthaald. Het snelste team waren jeugdleden van Triatlonverening Maresia met een tijd van 2 uur 35 minuten en 52 seconden, een verbetering van bijna 3 minuten ten opzichte van vorig jaar.  Zij hadden de hele wedstrijd soeverein geleid en bouwden hun voorsprong op de nummer twee “De Zwaargewichten” gestaag uit. De zwaargewichten is samengesteld door lopers uit de loopgroep van Atledo en zij werden met een tijd van 2.42.27 tweede. Een verdienstelijk derde plaats was er voor “De Hazen van Haile” met een tijd van 2.44.22 zodat we daarmee hetzelfde podium met dezelfde volgorde hadden als vorig jaar. Toen de eerste teams gefinisht waren, moesten er door de andere teams nog meerdere of vele rondjes gelopen worden, maar ook zij werden bij hun finish begroet met applaus. “De Rendieren” hadden dit jaar de eer om de rij van deelnemers te sluiten met een tijd van 4.03.03 maar zij werden door alle overige deelnemers bij de finish met enthousiasme ontvangen. Na afloop was het tijd om na te praten, ervaringen uit te wisselen en te evalueren. Om ook de creativiteit te belonen en te stimuleren was er ook dit jaar weer een prijs uitgeloofd voor het meest creatieve team. Deze prijs werd dit jaar uitgeloofd aan het team “ Grote Smurf”.

Reageren